O mare adunare centenară va fi organizată la Chişinău, cu prilejul marcării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

O mare adunare centenară va fi organizată pe 25 martie, la Chişinău, cu prilejul marcării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, pe 27 martie 1918. La eveniment sunt aşteptaţi să participe primarii şi consilierii din cele peste 100 de localităţi şi oraşe care au votat declaraţii de reunire cu România şi toţi cei care susţin ideea revenirii Basarabiei la patria mamă – după cum au anunţat organizatorii.

Reporter: Ala Boţan – Toţi cei care simt româneşte sunt aşteptaţi pe 25 martie pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România – este apelul organizatorilor manifestaţiei. Preşedintele Blocului Unităţii Naţionale Ion Laşcenco.

Ion Laşcenco: În data de 25 martie, la Chişinău se va scrie istorie, se va organiza cea mai mare manifestaţie publică, cea mai mare manifestare unionistă din istoria Republicii Moldova. Cetăţenii Republicii Moldova nu mai pot trăi dezbinaţi, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să revină acasă, cetăţenii Republicii Moldova au dreptul la un trai mai bun şi acest lucru îl vom dovedi pe 25 martie la Chişinău.

Reporter: Organizatorul manifestaţiei din 25 martie este Alianţa pentru Centenar, formată din peste 100 de organizaţii civice din Republica Moldova – România şi Diaspora, iar co-organizatori ai adunării sunt primarii şi consilierii locali din cele peste 100 de localităţi care au semnat declaraţii de unire. Amintim că Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu a înregistrat în Parlament un proiect de declaraţie de unire a Republicii Moldova cu România. PL solicită parlamentului Republicii Moldova să se convoace într-o şedinţă solemnă pe 27 martie, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Unirea Republicii Moldova cu România este unica soluţie de restabilire a adevărului istoric de aderare la Uniunea Europeană şi de integrare în NATO pentru asigurarea bunăstării, libertăţii populaţiei din stânga Prutului – susţine Partidul Liberal. O declaraţie simbolică de unire cu România a fost semnată până acum de 110 localităţi din Republica Moldova./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 martie