În perioada 23-27 mai 2018, în capitala poloneză a avut loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internaţional de Film „Motive Evreieşti”. Institutul Cultural Român de la Varşovia a fost partener al Festivalului și a susţinut prezenţa cineaștilor și producţiilor româneşti la manifestare.

La ediția din acest an, două filme românești au concurat pentru trofeul Phoenixul de Aur: Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, și Nussbaum 95736, în regia lui László Csibi, care a și fost prezent la proiecţiile din festival.

Filmul Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude a câștigat Marele Premiu al Festivalului (Grand Prix), în valoare de 15 000 PLN. Premiul, finanțat de Primarul Varșoviei, d-na Hanna Gronkiewicz Waltz, a fost decernat la ceremonia de închidere a Festivalului, desfășurată duminică seara la Polin – Muzeul de Istorie a Evreilor Polonezi.

Festivalul Internaţional de Film „Motive Evreieşti” de la Varşovia este unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa, concentrat pe tematica evreiască în cinematografia contemporană. Scopul festivalului este prezentarea celor mai interesante aspecte din cultura, istoria și tradițiile evreiești, totodată promovarea ideilor de toleranță și multiculturalitate.

Înființat în 2004 de Asociația „Motive Evreiești”, Festivalul a devenit deja o tradiție a lunii mai la Varșovia. Prin zecile de filme de ficțiune și documentare, de lung și scurt metraj, prin întâlnirile cu creatorii lor, prin ateliere și evenimente conexe, Festivalul dorește să apropie spectatorii de fascinanta cultură contemporană evreiască, să păstreze și protejeze, totodată, memoria trecutului comun al polonezilor și evreilor, prin intermediul limbajului artei cinematografice.