Vulturul Dacic 2018 – exerciţiu militar la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

La Baza Aeriană de la Câmpia Turzii se desfăşoară de astăzi timp de două luni exerciţiul Vulturul Dacic 2018, la care participă 200 de militari români şi 300 de militari americani. Detalii despre acest exerciţiu ne oferă acum în direct corespondentul nostru, Claudiu Pădurean. Bună dimineaţa.

Reporter: Bună dimineaţa. Acest exerciţiu are loc la cea mai importantă bază aeriană NATO din Transilvania. Cei 200 de militari români vor opera şase aeronave MiG-21 Lancer şi patru elicopetere IAR-330 Puma, iar cei 300 de militari americani vor opera 12 aeronave F-15. Practic, aceste aeronave aparţin Air National Guard din Massachusetts. Este vorba de un exerciţiu al cărui scop este dezvoltarea cooperării între militarii români şi americani.

Prezenţa militarilor americani la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii nu este ceva neobişnuit, pentru că, de-a lungul ultimilor ani, au existat foarte multe detaşamente ale aviaţiei militare americane care au fost stabilite pentru diferite perioade de timp la Câmpii Turzii, la fel cum au sosit detaşamente de aviaţie militară din ţări precum Canada sau Portugalia. Intensitatea acestor exerciţii comune a sporit în conetxtul anexării Crimeii de către Rusia atunci când statele NATO au decis să-şi sporească prezenţa şi vizibilitatea în această parte a Europei./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iunie