Întrevedere între preşedintele Donald Trump şi şeful Comisie Europene, Jean Claude Juncker

Întălnire importantă astăzi în SUA între preşedintele Donald Trump şi şeful Comisie Europene, Jean Claude Juncker, de la care guvernele, dar mai ales şefii de corporaţii din întreaga lume aşteaptă să prevină o escaladare a războiului comercial global declanşat de protecţionismul administrăţiei americane. Taxele vamale suplimentare anunţate de Donald Trump au declanşat măsuri reciproce, ceea ce – potrivit FMI – va afecta creşterea economică globală. Corespondetul RRA Doina Saiciuc transmite din Washington.
Reporter: Administraţia Trump urmează să decidă dacă va impune tarife care ar ajunge la 25 de procente asupra maşinilor de import şi componentelor auto în încercarea de a reduce deficitul comercial al SUA.
Vizita la Casa Albă a preşedintelui Comisiei Europene vine după turneul furtunos al preşedintelui Trump în Europa, în cursul căruia a calificat UE drept adversar al Americii. Preşedintele Trump consideră că taxele UE de 10% asupra importurilor de maşini sunt incorecte faţă de SUA, care impun 2,5 procente. Secretarul comerţului Wilbur Ross, conduce un studiu menit să determine dacă importurile de vechicule şi componente ale lor ameninţă securitatea naţională. Săptămană trecută, un grup bipartizan de 149 de membri ai Congresului i-au cerut secretarului comerţului să retragă ameninţările privind impunerea de tarife asupra automobilelor sau părţilor auto, pentru că ele riscă să submineze securitatea economică a Statelor Unite.
Realizator: Este prima vizită de acest fel pe care preşedintele Comisiei Europene o face la Washinghton, însă Jean Claude Junker nu îşi pune speranţe prea mari în rezultatele discuţiilor. El a declarat, pentru postul german de televiziune ZDF, că nu este prea optimist înaintea întâlnirii cu Donald Trump şi a adăugat că Uniunea este gata pentru replesalii dacă administraţia anmericană va impune taxe suplimentare pentru autoturismele europene importate în Statele Unite./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 iulie