2018. július 26

Klaus Iohannis államfő kifogásolja a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvény módosítását

Klaus Iohannis államfő csütörtökön alkotmányossági kifogást emelt a parlamenti képviselők és szenátorok jogállását szabályozó 2006/96-os törvény módosítása ellen. Az indoklás szerint a kifogásolt jogszabály olyan előírásokat tartalmaz, amelyek több ponton is sértik az alkotmányt. Mint ismert, a parlament két házának együttes plénuma július 4-én fogadta el a képviselők és szenátorok jogállását módosító tervezetet, amelynek értelmében a törvényhozók közvetítői szerepet tölthetnek be az állampolgárok és a közhatalom kapcsolatában, valamint a helyi választott képviselők és központi hatóságok, illetve a lehetséges befektetők és a helyi hatóságok viszonyában.A tervezet szerint a képviseleti megbízás alapján a képviselők és szenátorok a nép érdekében járnak el, így bármi módon közvetíthetnek az állampolgárok és a központi vagy helyi közigazgatási szervek, illetve az ezek alárendeltségébe tartozó szolgálatok és igazgatóságok között, a helyi választott képviselők és a központi közhatalmi szervek között, de a lehetséges befektetők és a helyi hatóságok között is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.26)

Az ellenzék a mezőgazdasági miniszter lemondását követeli

Petre Daeának le kell mondania és bocsánatot kell kérnie a holokauszt áldozataitól – jelentette ki csütörtökön Ionel Dancă. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője „megengedhetetlennek” minősítette, hogy a mezőgazdasági miniszter a sertések elhamvasztását az auschwitzi áldozatokhoz hasonlította. „Petre Daeának sürgősen be kell nyújtania lemondását és nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a holokauszt auschwitzi áldozataitól. Ha ezt nem teszi meg, felszólítjuk Viorica Dăncilă kormányfőt, hogy váltsa le a minisztert. Az auschwitzi áldozatok és az elhamvasztott sertések összehasonlítása olyan megengedhetetlen cselekedet, amelynek azonnali következményei kell hogy legyenek” – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Ionel Dancă.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.26)

Hét százalékkal nőtt a bukaresti repülőterek utasforgalma az első fél évben

Hét százalékkal, 6,34 millióra nőtt az első fél évben a két bukaresti repülőtér utasforgalma, amelyek közül a Henri Coanda-Otopeni bonyolította le a forgalom oroszlánrészét – közölte csütörtökön a két légikikötőt üzemeltető állami vállalat. Összesen 6,34 millió utasa volt az Aurel Vlaicu-Baneasa és a Henri Coanda-Otopeni reptérnek, amiből az utóbbit 6,33 millió utas használta. Tavaly az első fél évben 5,92 millió utast jegyeztek, 20 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, ebből 5,91 millió használta a Henri Coanda-Otopenit. Az Aurel Vlaicu repülőtér 2012 óta nem fogad diszkont légitársaságokat, jelenleg csak kisebb üzleti és magángépek használják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.26)

Engedélyezte a román környezetvédelmi miniszter a tusnádfürdői veszélyes medvecsalád áttelepítését

Graţiela Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter szerda este engedélyezte, hogy elszállítsák Tusnádfürdőről azt az anyamedvét, amely az elmúlt hetekben a bocsaival együtt járta a település utcáit, és embereket is megtámadott – tájékoztatta a közmédiát Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.
A hárombocsos anyamedve kábítólövedékes elaltatását és elszállítását azt követően hagyta jóvá a miniszter, hogy szerdán, nem sokkal a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) esti koncertjeinek a kezdete előtt a tábor közelében elütött két medvebocsot a vonat. Borboly Csaba elmondta: egyelőre csak feltételezik, hogy a gyakran látott hárombocsos anyamedve két bocsáról van szó. Hozzátette: azért kérte az azonnali beavatkozást, mert a bocsait elvesztő állat az állatvédők szerint agresszívvé válhat. Az önkormányzati vezető hozzátette: azonnal értesítették a csendőrséget, mely ígérte, hogy megóvja a Tusványos résztvevőit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.26)

Andrei Demeny