Dacian Cioloş: Criza pestei porcine africane riscă să distrugă un sector agroalimentar întreg

Fostul premier Dacian Cioloş avertizează că există riscul de sistare a exportului de carne de porc din România pentru o perioadă de timpdin cauza situaţiei generate de pesta porcină africană. Într-o conferinţă de presă Dacian Cioloş a vorbit şi despre alte consecinţe ale acestei crize.
Dacian Cioloş: Criza pestei porcine africane riscă să distrugă un sector agroalimentar întreg. Ne confruntăm în acest caz cu o criză care este extrem de gravă din acest punct de vedere, este o criză care se datorează, din punctul meu de vedere, în primul rând incompetenţei guvernului PSD-ALDE şi aici aş spune că responsabilităţi directe a ceea ce se întâmplă are doamna prim-ministru. Riscăm nu doar să nu mai putem exporta carne de porc şi deci să distrugem sectorul zootehnic de creştere a porcilor din această cauză, dar vor creşte importurile tot mai mult. Importul înseamnă creşterea preţului la raft pentru produse care vor fi chiar pe piaţa românească. Creşterea preţului la produse alimentare înseamnă inflaţie şi inflaţia se va adăuga la inflaţia pe care o avem deja şi atunci orice poveşti cu creşteri de salarii şi de pensii vor deveni legende.
Realizator: Dacian Cioloş a mai explicat că, în calitate de ministru al agriculturii în România şi apoi de comisar european de resort s-a confruntat cu astfel de situaţii şi s-a dovedit că, dacă se acţionează la timp, lucrurile pot fi ţinute sub control.Trebuia constituită o coordonare unică la nivel naţional, iar sub aceasta câte una în fiecare judeţ cu probleme, inclusiv un set de proceduri şi răspunderi foarte clar definite, întrucât o încălcare de procedură lasă spaţiu de manifestare a virusului, a mai spus Dacian Cioloş./menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 septembrie)