THE INDEPENDENT: România urmează să voteze posibila interzicere permanentă a mariajului gay

„Famillile iubitoare sunt ameninţate de această propunere”

România va organiza un referendum pe tema unei modificări a Constituţiei care ar putea inerzice permanent mariajul gay.

Principala instanţă a ţării a aprobat votarea unui amendament care va stipula în mod explicit că o căsătorie înseamnă uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

O serie de militanţi au avertizat că demersul, care ar înlocui termenul de „soţi” cu o referire clară la un bărbat şi o femeie, este discriminatoriu şi „neconform cu realitatea”. Decizia este urmarea unei petiţii semnate de 3 milioane de români în sprijinul amendării Constituţiei.

Săptămâna trecută, Senatul a aprobat un referendum cu 107 de voturi „pentru”. Decizia Curţii Constituţionale (cu 7 voturi contra 2) a fost demersul final, iar votul va avea loc pe 7 octombrie.

În prezent, România nu recunoaşte căsătoria între persoane de acelaşi sex şi nici nu oferă protecţie legală cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, dar militanţii au avertizat că modificarea Constituţiei va consolida inegalitatea şi va îndepărta permanent speranţa legată de o viitoare schimbare a legii.

Katrin Hugendubel, director pentru susţinere europeană al organizaţiei Asociaţiei Internaţionale a Lesbienelor, Bisexualilor şi Transsexualilor (ILGA) a declarat: „Acest referendum le cere efectiv oamenilor să aprobe discriminarea împotriva vecinilor, colegilor, prietenilor şi membrilor familiei. În prezent, familiile „curcubeului”, grupurile familiale bazate pe diversitate, familiile iubitoare din România sunt ameninţate de această propunere”.

În privinţa legislaţiei şi politicii din clasamentul Rainbow Europe, România figurează pe locul 38. Deşi persoanele din grupul LGBT+ din ţară se bucură de drepturi egale în anumite domenii, printre care serviciul militar, spaţiul locativ şi vârsta la care pot începe relaţii sexuale liber consimţite, lor li se interzice să doneze sânge sau să adopte copii.

În această ţară conservatoare din punct de vedere social, există puţini politicieni care susţin grupurile LGBT, iar Biserica Ortodoxă se bucură de o mare influenţă.

Dar în luna iulie, cuplurile LGBT+ au obţinut o rară victorie după ce Curtea Constituţională a acordat dreptul de reşedinţă unor soţi homosexuali, cetăţeni din Uniunea Europeană.

Mai multe organizaţii de susţinători LGBT+ au manifestat în faţa Curţii Constituţionale înaintea pronunţării verdictului, iar Amnesty International a avertizat că schimbarea „ar putea avea drept rezultat imposibilitatea asigurării protecţiei uniunii între persoane de acelaşi sex pe viitor”. Barbara Cernusakova, cercetător al organizaţiei Amnesty International pentru România, a subliniat că ar fi „un pas înapoi”.

„Definirea ‘familiei’, aşa cum este ea propusă de susţinătorii acestui referendum, este pur şi simplu inexactă; ea vizează o accepţie foarte limitată a ceea ce înseamnă familia de fapt pentru oamenii anului 2018”, a declarat Arpi Avertisyan, consilier pe probleme de litigii al ILGA Europe. „România are responsabilitatea de a-şi apăra toţi cetăţenii, fie ei obişnuiţi sau din grupul LGBT”, a adăugat el. ‘Decizia este totodată neconformă cu realitatea şi cu diversitatea familiilor aşa cum este ea recunoscută de instituţiile internaţionale pentru drepturile omului şi de instanţele europene”.

Susţinătorii amendamentului constituţional au pretins că astfel va fi protejată „familia românească tradiţională”.

Aceste dispute sunt asemănătoare eforturilor depuse de organizaţiile conservatoare din Rusia, sprijinite de preşeditele Vladimir Putin, eforturi menite să limiteze aşa-zisa propagandă gay convenită în 2013./adanga/abuzoian

Articol de Tom Batchelor

Traducerea: Alexandru Danga

THE INDEPENDENT (Marea Bitanie)- 18 septembrie