EURACTIV: Socialiștii europeni furioși îl perpelesc pe premierul român pe tema referendumului pentru căsătoria homosexuală

Social-democrații din Parlamentul European au denunțat-o pe premierul român Viorica Dăncilă din cauza viitorului referendum din țară care caută să interzică mariajul homosexual, declarând că astfel de idei nu aparțin familiei [politice] socialiste, a aflat Euractiv.com.

Surse apropiate chestiunii au declarat pentru Euractiv că unii europarlamentari au făcut numeroase referiri la situația din Ungaria și la partidul lui Orban și chiar au strigat, în cursul unei discuții intense, îndemnând premierul român să respecte linia „progresistă” a grupului socialist.
Grupul S&D a organizat miercuri o ședință pentru a discuta starea statului de drept la București, cu participarea premierului socialist al României, Viorica Dăncilă.
Parlamentarii S&D au subliniat că România va deține președinția UE înainte de alegerile europene și au cerut autorităților țării să ofere „claritate” în privința mai multor chestiuni, de la câteva mari cazuri de corupție și până la viitorul referendum privind căsătoria homosexuală.
România a încercat să schimbe legile anticorupție ale țării și să asigure protecție politicienilor, declanșând reacții și proteste puternice în întreaga țară.
Un europarlamentar a enumerat o serie de cazuri de suspiciuni de corupție din țară și a întrebat-o pe Dăncilă dacă e „fericită” de asemenea evoluții.
„Asta este poziția unui partid de stânga?”, a întrebat-o europarlamentarul pe Dăncilă.
„E ușor să afirmi că Partidul Popular European de centru-dreapta face un joc, dar eu cred că este mult mai mult decât atât”, a completat un alt europarlamentar.

Referendumul controversat

Referendumul din România va avea loc pe 6 și 7 octombrie, pe tema articolului 48 din Constituția României, care se referă la căsătorie.
Întrebarea care se va pune este dacă e oportun să se schimbe definiția familiei și să se interzică prin constituție căsătoria homosexuală.
„În apărarea așa-zisei familii tradiționale, dar în opoziție cu standardele europene pe care le-ați aprobat și le-ați ratificat; articolul 9 al Cartei UE a Drepturilor Omului stipulează explicit că oamenii au dreptul să se căsătorească, fără discriminare pe baza orientării sexuale”, a remarcat un europarlamentar.
„Interzicerea căsătoriei homosexuale în constituția românească este absolut deplasat pentru un partid care aparține familiei noastre. Trebuie să ținem cont că multe organizații LGBT se bazează pe noi și ne văd ca pe apărătorii lor în sfera UE.”
„Am vrea să vedem partidul socialist român luând poziție contra acelui amendament constituțional pentru interzicerea căsătoriei homosexuale”, au insistat europarlamentarii.
Dăncilă a declarat că ea nu a făcut campanie în favoarea referendumului, însă surse din grupul S&D au declarat pentru Euractiv că „în România ea face fix contrariul”.

Netanyahu, Orban

Unii europarlamentari au abordat și chestiunea intenției guvernului de a-și muta ambasada din Israel la Ierusalim, fapt care contravine poziției oficiale a UE.
Chestiunea este în prezent înghețată, întrucât președintele Klaus Iohannis, care are ultimul cuvânt de spus în această privință, se opune unei asemenea măsuri.
Un europarlamentar i-a cerut lui Dăncilă să clarifice relațiile pe care le are Liviu Dragnea, șeful Partidului Social Democrat din România, cu consilieri ai administrațiilor lui Netanyahu din Israel și Orban din Ungaria.
Dragnea a ajuns recent să fie criticat fiindcă a fot condamnat pentru abuz în serviciu. În trecut, el mai primise și o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.
PSD-ul românesc este cel mai mare grup din cadrul S&D și i-a provocat dureri de cap șefului S&D, Udo Bullmann.
Politicianul german s-a angajat să adopte o agendă mai progresistă înainte de alegerile europene, însă membrul român al grupului amenință să-i deraieze planurile. Mai mult decât atât, acțiunile guvernului român împotriva ONG-urilor contravin noii inițiative a S&D privind o abordare de jos în sus și o mai mare implicare a societății civile.
Ca urmare a unor eforturi puternice ale socialiștilor, Parlamentul European a votat recent declanșarea procedurilor de Articol 7 împotriva Ungariei, din cauza violărilor statului de drept suspectate acolo.
Săptămâna viitoare plenara parlamentului UE va discuta problema României.
Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei pe probleme juridice constituționale, va evalua și el curând situația legislației anticorupție din România. Dacă va constata vreo violare, grupul socialist va susține o rezoluție a Parlamentului European privind potențiala activare a Articolului 7 împotriva Bucureștilor, a fost informat Euractiv.
Articol de Sarantis Michalopoulos
https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/angry-eu-socialists-grill-romanian-pm-over-same-sex-marriage-referendum/

EURACTIV (Belgia), 26 septembrie 2018
Traducere: Andrei Suba