Modex România, cel mai amplu exercițiu medical din cadrul Mecanismului UE de protecție civilă

Comisarul european Christos Stylianides, responsabil pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, a participat duminică, 14 octombrie 2018, la deschiderea exercițiului Modex România 2018.

Acest exercițiu reprezintă o ocazie unică de a evalua funcționarea mecanismului nostru de protecție civilă și a răspunsului european comun în situații de dezastru. Mecanismul și-a dovedit valoarea în nenumărate situații, cum ar fi incendiile de pădure devastatoare din sudul și nordul Europei din această vară. Însă există întotdeauna loc pentru îmbunătățirea coordonării și a capacităților în vederea salvării de vieți în Europa și în întreaga lume. Acesta este motivul pentru care Modex este atât de folositor și important pentru noi”, a declarat comisarul european Christos Stylianides, înaintea participării la exercițiu.

Modex România 2018 este cel mai amplu exercițiu medical realizat în cadrul Mecanismului UE de protectie. El are loc la București, capitala României, în perioada 14-18 octombrie 2018. Exercițiul de simulare  mobilizează peste 1.000 de persoane și va implica echipe medicale din Austria, Germania, Italia, România, Slovacia, Suedia, Norvegia și Israel, precum și experți din alte state care participă în cadrul Mecanismului.

Exercițiul de simulare are în vedere situația în care un cutremur de magnitudine 7.5 pe scara Richter ar afecta Bucureștiul, producând distrugeri importante ale infrastructurii și un număr mare de răniți. Capacitățile naționale nu sunt suficiente și România activează Mecanismul UE de protecție civilă prin care asistența din partea țărilor participante este mobilizată. Echipe de căutare și salvare în mediul urban, precum și echipe medicale vor trebui să se instaleze și activeze la fața locului, iar avioane de evacuare vor transporta răniții către zone în care se vor afla în siguranță, din România și din alte state membre UE.

Având loc în condiții concrete de campanie, exercițiul de simulare are scopul de a evalua capacitatea echipelor medicale și a experților de a coordona din punct de vedere operațional echipe din diferite țări.

Acest exercițiu este al cincilea și ultimul din perioada 2017-2018. El reprezintă un răspuns internațional în timp real la exercițiul național „Seism 2018”. Exercițiile precedente au avut loc în Marea Britanie, Danemarca, Bulgaria și Austria. Exercițiile la nivelul UE sunt organizate de țările participante în cadrul Mecanismului, cu o contribuție financiară din partea Comisiei Europene.

Sinteză: Mariana Drăgoi