Probleme abordate de preşedintele francez în discursul său din Bundestag

În Franţa, o bună parte a presei a comentat discursul preşedintelui Macron din Bundestag cu ocazia zilei de doliu naţional instaurată în 1952 pentru comemorarea victimelor din războaie. Relatează de la Paris corespondentul RRA Anton Cazacu:

Reporter: Ziarul „Le Monde” reaminteşte contextul în care a avut loc discursul preşedintelui, Emmanuel Macron, în faţă Bundestagului, cu şase luni înaintea alegerilor europene la care există riscul unei creşteri a influenţei pe care o au partidele extremiste. Atât preşedintele francez, cât şi cancelarul german sunt slăbiţi pe plan intern. Lumea noastră se află la o răscruce de drumuri, a spus Emmanuel Macron – punând în gardă faţă de riscul de a vedea naţionalismul fără memorie şi fanatismul fără repere impunându-se în urne. În discurusl său, de aproximativ 20 de minute, preşedintele francez a evocat o nouă etapă a construcţiei europene în care fiecare din statele membre ar trebui să pună în comun capacităţile sale de decizie, politica externă, politica migratorie, dezvoltarea, o parte crescandă a bugetului său şi chiar resurse fiscale. Emmanuel Macron a ţinut însă să calmeze temerile unora faţă de evoluţia proiectului european. Nu ne dezicem de ideea că există popoare şi naţiuni – a spus el – vrem însă să depăşim narcisismul periculos al micilor diferenţe dintre noi. Nu vrem să diluăm specificul şi valorile fiecaruia, ci să le adiţionăm – a mai spus el.

Emmanuel Macron: În Europa, prin formă, ideile unei reînnoiri a multilateralismului în domeniile comerţului, securităţii, migraţiilor şi mediului înconjurător. Europa şi în centrul ei cuplul franco-german au ca obligaţie să împiedice lumea să alunece în haos, ci să o însoţească pe drumul păcii. Acesta este motivul pentru care Europa trebuie să fie mai puternică, suverană, pentru că nu-şi va putea îndeplini rolul dacă devine jucăria unor alte puteri, dacă nu-şi va asuma responsabilităţi mai mari în domeniul apărării şi al securităţii, mulţumindu-se cu un rol secundar pe scena mondială.

Reporter: În mod sigur, scrie la rândul său ziarul „Le Figaro”, Emmanuel Macron ştie să atingă, să facă să vibreze fibra europeană, chiar dacă lucrurile nu avansează atat de repede pe cât ar dori el. În ceea ce priveşte proiectul de armată europeană, aprobat de cancelarul german, el rămâne cel puţin deocamdată imprecis, chiar dacă Parisul şi Berlinul evocă deschis o astfel de forţă, fără să se teamă că-l vor înfuria pe preşedintele american, Donald Trump. Franţa şi Germania s-au pus de acord în privinţa creării unui buget al zonei euro, un buget limitat totuşi la câteva zeci de miliarde de euro, chiar dacă Parisul spera să atingă sute de miliarde – scrie la rândul său ziarul „Liberation”. Este vorba însă de un pas important care, speră Emmanuel Macron, va face să evolueze în bine guvernanţa zonei euro. Acordul Berlinului nu este străin, se pare, riscului de haos bugetar în Italia. O etapă importantă în concretizarea reformelor iniţiate de Franţa şi Germania va fi summitul european din 13-14 decembrie unde se va vedea dacă partenerii cuplului franco-german vor accepta propunerile sau se vor opune în continuare, aşa cum s-au opus până acum ţări din nordul Europei, în frunte cu Olanda, creării unui buget propriu al zonei euro./lazard/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 noiembrie