2018. december 6

Viorica Dăncilă miniszterelnök az alkotmánybirósághoz fordul a kormány átalakitása végett

Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentette, hogy az alkotmánybirósághoz fordulnak a kormány átalakitása végett, mivel a csütörtöki telefonbeszélgetés során Klaus Iohannis államelnök azt közölte vele, hogy a jövő hétig nem dönt az új szállitási és regionális fejlesztési miniszterek kinevezéséről.”Telefonon kerestem meg az államfőt, hogy lássam nevesiti-e a két minisztert, tekintettel arra, hogy köszöbön áll az EU Tanácsa soros elnökségének Románia általi átvétele és nagyon fontos, hogy az új miniszterek felvegyék a kapcsolatot az Európai Paralement bizottságainak elnökeivel. Kénytelenek vagyunk ez irányú észrevételünket beterjeszteni az alkotmánybirósághoz, hiszen nagyon nehéz időszak elé nézünk”, hangsúlyozta Viorica Dăncilă. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Elkészült a jegyzőkönyv a Kiválósági Környezetvédelmi Központ megépitéséről

A román Környezetvédelmi – és Nemzetvédelmi Minisztérium csütörtökön befejezte, Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa jelenlétében, a NATO által akkreditált Kiválósági Környezetvédelmi Központ megépitéséről szóló protokollt. Világszerte 26 hasonló központ működik, ahol a környezetvédelmi szakemberek a klimaváltozás leküzdésére hivatott megoldásokat tanulmányozzák. Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter ugyancsak csütörtökön számolt be az európai biztosnak a „Nulla Hulladék” országos programról, amelyet Románia – vállalásához hiven – a jővő év januárjától alkalmaz. „Csütörtök délelőtt befejeztük, Vella biztos jelenlétében, a „Hulladék egyenlő Nulla Hulladék, 2050″ elnevezésű projektet, ami azt jelenti, hogy megszünnek a hulladék-gödrök.Nehéz időszak következik, mivel ezt nem tudjuk mi magunk kivitelezni, ezért is számitunk a román hadsereg, a polgármesteri hivatalok, a megyei tanácsok, a gazdasági-, az európai ügyekért – és az európai alapok lehivásáért felelős minisztériumok, és, nem ultosó sorban, az üzleti szféra segitségére”, hangsúlyozta a tárcavezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Elnapolták Călin Popescu Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás megkezdésének engedélyezését

Politikia források szerint a Călin Popescu Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás megkezdésének engedélyezéséről valószinüleg a következő parlamenti ülésszakon szavaznak a szenátusban. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérését már megvitatták a jogi bizottságban, azonban a jogász-szenátorok a jövő hétre halasztották a jelentés kidolgozását, amelyben ajánlást tesznek a plénumnak. A jelentést beterjesztik az Állandó Büróhoz, majd napirendre tűzik. A bűnvádi eljárás megkezdésének engedélyezéséről a szenátus plénumának kell szavaznia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

A román háztartások csaknem háromnegyedében van internet

A román háztartások csaknem háromnegyedében van vezetékes internet, ami 3,8%-al jelent többet az előző évhez képest, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal közleményéből. A statisztikai adatok szerint az internettel rendelkező háztartások nagyrésze városi környezetben található. A régiókat tekintve, Bukarestben és Ilfov megyében a legelterjedtebb a vezetékes internet, mig az ellenkező póluson az észak-keleti és a dél-keleti régiók állnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)

Több Bihar megyei vállalat alkalmaz EU-n kivülő munkaerőt

A súlyos munkaerőhiány arra késztet egyre több vállalatot, hogy külföldi munkások alkalmazására gondoljon. Bihar megyében a cégek már külföldi munkások után néznek, számitásba véve az Európai Unión kivülő országokat is.A legkeresettebb szakma a teherautó-sofőröké.Megjegyzendő, hogy országos szinten a munkanélküliségi ráta Bihar megyében a legalacsonyabb.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.12)
Gănciulescu Rozália