România s-a angajat ca de la 1 ianuarie 2019 să înceapă programul Deşeuri Zero

România s-a angajat ca de la 1 ianuarie să înceapă programul Deşeuri Zero, prin care se va face o colectare selectivă, urmând ca până în 2050 să nu mai existe nicio groapă de gunoi. A venit la Bucureşti pentru a acorda asistenţă comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

Reporter: Bogdan Isopescu – Comisarul european a venit la Bucureşti însoţit de o echipă de experţi pentru a explica soluţiile pentru gestionarea corectă a deşeurilor şi modul în care România poate profita de trecerea la economia circulară. De partea cealaltă, ministrul român al mediului spune că România vrea să înveţe şi s-a angajat în faţa comisarului european să pună în aplicare proiectul Deşeuri Zero de la 1 ianuarie 2019, un proiect pe care ţara noastră l-a amânat de la integrarea în UE, motiv pentru care România se află în urma clasamentului comunitar când vine vorba de reciclare.
Graţiela Gavrilescu: Îl vom face cu toate primării din ţară, îl vom face cu Consiliile Judeţene, cu Ministerul Economiei şi, nu în ultimul rând, cu mediul de afaceri, pentru că economia circulară înseamnă clar locuri de muncă mai multe.
Reporter: Comisarul european Karmenu Vella spune că în acest moment comisia oferă asistenţă anumitor state pentru a rezolva probleme legate de implementarea măsurilor ce duc către economia circulară. Modelul economic de până acum, afirmă el, prin care extragi resurse, produci şi apoi arunci trebuie să fie abandonat, pentru că resursele sunt limitate, iar consumul lor excesiv duce la dezechilibre naturale, de unde şi nevoia de a recicla. Progresele rapide, adaugă el, sunt necesare şi vor fi posibile doar dacă autorităţile române vor acţiona în plan real.
Karmenu Vella: Am discutat cu mai mulţi miniştri români pentru că problema economiei circulare şi gestionarea deşeurilor nu este doar responsabilitatea ministrului mediului. Am discutat, de asemenea, despre cum putem sprijini România financiar şi cu expertiza noastră pentru a reuşi. Tot astăzi, în prezenţa comisarului european, ministrul mediului şi cel al apărării naţionale au semnat un protocol pentru construirea Centrului de Excelenţă pentru protecţia mediului, instituţie care va fi acreditată NATO. În lume mai există 26 astfel de centre în are reprezentanţii NATO şi specialişti din domeniul mediului studiază şi dezvoltă soluţii pentru combaterea schimbărilor climatice./cpodea/gpodea

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 decembrie)