Program de restructurare la Complexul Energetic Hunedoara

Peste 500 de angajaţi de la Complexul Energetic Hunedoara intră astăzi în preaviz şi vor fi concediaţi colectiv, în cadrul programului de restructurare. Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă din Petroşani va pregăti cursuri de recalificare pentru cei disponibilizaţi. Corespondentul nostru, Ilie Pintea, transmite:

Reporter: 508 persoane, care intră de astăzi în preaviz vor rămâne fără locul de muncă actual. Concedierile colective fac parte din programul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara, care, până la sfârşitul acestui an ar trebui să închidă minele Lonea şi Lupeni. Muncitorii disponibilizaţi beneficiază chiar de astăzi de consultanţa agenţiei locale de ocupare a forţei de muncă Petroşani, care va încerca să afle de la ei şi ce cursuri de calificare şi-ar dori. Pentru că au calificări doar din domeniul minier, plasarea lor pe piaţa forţei de muncă din Valea Jiului, şi aşa puţin ofertantă, va fi o problemă, şi de aceea sunt căutate alternative de recalificare a lor.

Angajaţii concediaţi vor primi câte 37 de mii de lei la plecare plus un venit lunar de completare, pe lângă ajutorul de şomaj, acordat timp de doi ani. Între timp, Complexul Energetic Hunedoara aşteaptă rezultatele unui studiu cu privire la rezervele de cărbune ale celor două mine care trebuie închise, pentru a convinge Comisia Europeană să prelungească perioada de funcţionare a acestora./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 decembrie