Agenda preşedinţiei României la Consiliul UE

România are pe agenda preşedinţiei semestriale a Consiliului UE mai multe dosare dificile precum bugetul multianual de după 2020 şi creşterea rolului global al UE. Bucureştiul doreşte să dea mai multă greutate la nivel european dezvoltării zonei Mării Negre.
Reporter: Carmen Gavrilă – Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a explicat în exclusivitate pentru RRA că România vrea să obţină calificarea Mării Negre drept zonă prioritară şi pentru UE, aşa cum este acum pentru NATO.
Teodor Meleşcanu: Una din preocupările pe care le vom avea în timpul preşedinţiei este să venim cu propuneri referitoare la dezvoltarea colaborării în Marea Neagră, în general, creşterea unor măsuri de încredere între statele membre, promovarea turismului, a interconectivităţii în materie de energie şi, în acelaşi timp, de colaborare directă a UE cu structurile regionale. Noi dorim ca UE să fie mult mai implicată şi în aceste formate regionale.
Reporter: În timpul preşedinţiei rotative, România are pe agendă unul dintre cele mai complicate dosare, cel al bugetului multianual european, în condiţiile în care o schiţă a bugetului ar trebui să fie gata pentru negocieri în Consiliu în toamna anului viitor. Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a explicat, în exclusivitate pentru RRA, că preşedinţia română vrea să realizeze un cadru de negociere a bugetului.
George Ciamba: Practic, la momentul acesta, ceea ce primim de la preşedinţia austriacă este doar o inventariere a tuturor problemelor şi conexiunilor care pot apărea sau care ţările membre le vor între diverse seturi de politici şi, inclusiv, în ceea ce priveşte setul de alocări.
Reporter: Cei doi miniştri au mai spus că România va avea de fapt doar aproximativ trei luni să obţină încheierea unor dosare sau progrese din cauza alegerilor europarlamentare din mai.
Realizator: Ieri a fost lansat site-ul oficial al preşedinţiei României la Consiliul UE, mandat pe care ţara noastră îl va prelua de la 1 ianuarie 2019 pentru o perioadă de şase luni. Pagina disponibilă la adresa ‘românia2019.eu, în limbile română, engleză şi franceză, conţine informaţii utile pentru jurnalişti, publicul larg şi experţi în afaceri europene. După data de 15 ianuarie, pe site va fi afişat programul preşedinţiei României la Consiliul UE, precizează Ministerul de Externe într-un comunicat./apuscasu/csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 decembrie)