România îşi va prezenta lista de priorităţi pe care le are la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

România îşi va prezenta astăzi, la Bruxelles, lista de priorităţi pe care le are la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, participă în Belgia, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale. Este prima reuniune de acest fel prezidată de România. Pe agenda întâlnirii se mai află noul cadru financiar multianual, dar şi măsuri de combatere a dezinformării online. Petruţa Obrejan are detalii.
Reporter: Prezentarea priorităţilor mandatului românesc va constitui principalul subiect al agendei Consiliului Afaceri Generale, care va începe astăzi, la Bruxelles, însă pe agenda reuniunii vor fi şi alte teme importante, a declarat ministrul afacerilor europene, George Ciamba.
George Ciamba: Al doilea subiect este important şi definitoriu pentru noi, dar în acelaşi timp pentru ceilalţi parteneri instituţionali şi mă refer aici la negocierea pentru cadrul financiar multianual 2021-2027. Al treilea lucru pe care am dorit în mod special să-l avem pe agendă este cum comunicăm mai bine despre Europa. Este o discuţie strategică şi din perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European.
Reporter: Vizita Colegiului Comisarilor Europeni începând cu data de 10 ianuarie reprezintă practic momentul lansării oficiale la Bucureşti a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, a mai spus ministrul pentru afaceri europene.
George Ciamba: Va fi o discuţie foarte importantă pentru că va permite să se observe gradul de pregătire nu atât numai la nivel de ambiţie sau la nivel de aspiraţie, ci la nivel de dosare şi la nivel de lucruri pe care şi le propune fiecare ministru în parte vizavi de formaţiunea consiliului pe care o va prezida.
Reporter: În ceea ce priveşte bugetul alocat preşedinţiei române pe parcursul celor şase luni, George Ciamba a explicat că el este estimat între 60 şi 80 de milioane de euro./mnecula/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 ianuarie)