L’AVENIR.net: România, care asigură președinția UE, criticată pentru reforma sistemului său judiciar

Premierul român, Viorica Dancila, a cărei țară a preluat la începutul lui ianuarie președinția semestrială a Uniunii, a avut parte de o primire critică marți în Parlamentul European, într-o dezbatere privind programul din următoarele luni

 

Prioritatea dumneavoastră – coeziunea, coeziunea socială – este cea bună, dar avem îngrijorări privind sistemul judiciar”, a arătat Udo Bullmann, șeful grupului socialist S&D, care este și grupul politic al dnei Dancila.

Guvernul acesteia face o reforma controversată a sistemului juridic, destinată, potrivit detractorilor, să-i disculpe pe politicienii acuzați de corupție.

Dl Bullmann a îndemnat-o pe dna Dancila să refuze orice amnistie generalizată, așa cum o preconizează șeful socialiștilor români, Liviu Dragnea, considerat adevăratul om forte al țării, deja condamnat și vizat în continuare de dosare de corupție.

“Doresc să fiți adevăratul prim-ministru al țării dumneavoastră”, a întărit șeful grupului liberal, Guy Verhofstadt. El a denunțat promisiunile nerespectate de dl Dragnea pentru a reinstaura independența justiției și respectul pentru ONG-uri.

Sper de asemenea că sub președinția dumneavoastră nu va exista un al treilea caz“ articolul 7, această procedură de avertisment a instanțelor UE în caz de încălcare a statului de drept, care a fost deja declanșată contra Ungariei și Poloniei.

https://www.lavenir.net/cnt/dmf20190115_01282059/la-roumanie-qui-assure-la-presidence-de-l-ue-critiquee-pour-la-reforme-de-son-systeme-judiciaire

Traducere: Gabriela Sîrbu

L’AVENIR.net (Belgia), 15 ianuarie 2019