Liberalii au solicitat conducerii Senatului constituirea unei comisii speciale de anchetă privind execuţia bugetară a anului trecut, care, în opinia PNL, este principala cauză a adoptării cu întârziere a proiectului de buget pentru 2019. Senatorul Florin Câţu susţine că ancheta ar trebui să vizeze, în special, fondurile nefiscale şi pe cele europene, inclusiv cele două rectificări bugetare de anul trecut. În ceea ce priveşte proiectul de buget pentru acest an, liberalul afirmă că documentul este lipsit de transparenţă şi nu ţine cont de contextul economic actual.
Florin Ciţu: În 2018 veniturile fiscale au ajuns la un minim istoric, 15% din PIB, şi totuşi la sfârşitul anului, miraculos, în ultima lună ne-am trezit cu vreo 10 miliarde în plus. Această evoluţie a veniturilor fiscale ne arată că economia are probleme foarte mari în interior, dar în acelaşi timp vedem apariţia acestor venituri extraordinare care pot să fie de oriunde. Pentru viitor s-a creat o structură economică care se poate dărâma imediat, pentru că într-un context internaţional în care economiile încetinesc, economia România dacă încetineşte, sigura sursă de venituri o să fie veniturile fiscale, nu veniturile extraordinare şi atunci cu venituri fiscale în scădere deficitul bugetar poate să explodeze.
Realizator: PNL a prezentat, astăzi, şi principalele amendamente pe care parlamentarii săi le vor depune la proiectul de buget. Acestea vizează, între altele, sume mai mari pentru bursele elevilor şi şcolile profesionale, pentru construirea spitalelor regionale, înfiinţarea unui fond pentru cofinanţarea proiectelor europene şi, nu în ultimul rând, sumele necesare pentru proiectele importante din infrastructura rutieră, transmite redactorul nostru Cătălin Purcaru./mnecula/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 februarie)