1 martie la Radio România Muzical – debutul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică şi recital în mall

Vineri, 1 martie: debut pentru proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică – în fiecare zi a lunii martie, piese celebre din muzica clasică pot fi ascultate în spaţii neconvenţionale: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme etc.
Tot pe 1 martie, de la ora 19.00, de mărțișor și ziua lui Chopin, un recital de pian susținut de Sînziana Mircea la ParkLake Shopping Center din București.

*

“Ascultă 5 minute de muzică clasică”, între 1-31 martie, în spații neconvenționale din întreaga țară

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Răspunsul este pozitiv : din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale – hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

Partenerii proiectului sunt nume importante din retailul și business-ul românesc, care au susținut inițiativa cu entuziasm, observând impactul pozitiv pe care campania o are și asupra propriilor angajați, și asupra clienților lor din întreaga țară: Carrefour România, Cora România, Mega Image, Mobexpert, Dedeman, Leroy Merlin, Librăriile Humanitas, Castelul Bran, CRH România, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Mood Media, Palas Mall Iaşi, ParkLake Shopping Center și Băneasa Shopping City din București, PwC România, Raiffeisen Bank, Vivo din Pitești și Baia Mare, Arena Mall din Bacău, Hello Shopping Park din Bacău.

Cel mai nou partener al proiectului, începând din martie 2019, este lanțul Leroy Merlin România.

Ambasador al proiectului este binecunoscutul violonist Alexandru Tomescu: „Sunt sigur că aceste 5 minute de muzică clasică pe zi, timp de 2 luni pe an, vor trezi gustul multora dintre ascultători nu doar pentru muzica clasică, ci și pentru arte, cultură și frumos, îmbunătățind viața multora și deschizând noi ferestre existenței noastre spirituale.”

O altă latură a proiectului se derulează în școlile românești, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” fiind un program național la care, în ultimul an școlar, 2017-2018, au participat peste 210.000 elevi.

În legătură cu proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, Radio România Muzical și ParkLake Shopping Center organizează în luna martie 2019 două evenimente: vineri, 1 martie, ora 19.00, recitalul pianistei Sânziana Mircea și duminică, 24 martie, de la ora 18.00, concertul susținut de violonistul Alexandru Tomescu și Corul de copii Radio România, dirijor Răzvan Rădos.

Mai multe informaţii despre această campanie pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute. Radio România Muzical, unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, poate fi ascultat în FM (97.6 și 104.8) sau live online la www.romania-muzical.ro.

*

Mărțișor romantic cu valsuri de Chopin la ParkLake

1 martie – prima zi de primăvară, dar și ziua în care s-a născut unul dintre marii compozitori romantici, Frédéric Chopin. ParkLake și Radio România Muzical vă invită la un eveniment ieșit din comun: recitalul susținut de tânăra și excepționala pianistă Sînziana Mircea: valsuri și nocturne de Chopin, pentru cei romantici și cei care, pur și simplu, aleg să se bucure de frumusețe, speranță și vise, într-un cuvânt, de viață. În Main Square ParkLake (str. Liviu Rebreanu nr. 4, sector 3, București), recitalul va avea loc vineri, 1 martie, de la ora 19.00.

Special pentru acest recital, pe scenă va fi instalat un pian de concert, un instrument valoros similar celor care se regăsesc în sălile de concert.

Sînziana Mircea va interpreta Marele vals briant op. 18, 3 valsuri op. 64, 2 nocturne op. 15, Andante spianato și Marea poloneză op. 22, toate de Frédéric Chopin. La final, pianista va oferi autografe.

Romantismul este o stare, dar și un stil în istoria muzicii, reprezentat de compozitori care au făcut istorie: de la Hector Berlioz, la Frédéric Chopin și Johannes Brahms. Detalii despre compozitorii romantici, dar mai ales despre Frédéric Chopin, polonezul născut în 1 martie 1810 care a lăsat posterității nemuritoarele sale piese și concerte pentru pian și orchestră, puteți afla mai multe în cadrul expoziției deschise în Main Square ParkLake, în perioada 25 februarie – 1 martie. Expoziția cuprinde și desene realizate de elevi ai Liceului de Arte “Nicolae Tonitza” din București, inspirate de audiții ale pieselor de Chopin pe care le va interpreta în 1 martie Sînziana Mircea. Este o altfel de punere în pagină a proiectului Radio România Muzical “Ascultă 5 minute de muzică clasică” derulat în spații neconvenționale și în școlile din România.

ParkLake Shopping Center continuă seria de evenimente organizate alături de Radio România Muzical ce-și propun să aducă publicului larg experiențe deosebite, în acordurile muzicii clasice: după recitalul susținut de Alexandru Tomescu și concertul Orchestrei de Cameră Radio din 2018, sunt programate în 2019 recitalul pianistei Sînziana Mircea, în 1 martie, și concertul violonistului Alexandru Tomescu și al Corului de Copii Radio, pe 24 martie 2019.

Radio România Muzical este singurul post românesc dedicat muzicii clasice și de jazz, un reper în peisajul cultural românesc, care sub deviza “Muzică clasică pentru toți” propune emisiuni pentru toate gusturile, transmisiuni directe de la cele mai importante evenimente naționale și internaționale și desfășoară programe educative la o scară națională; poate fi ascultat pe 97.6 și 104.8 FM și www.romania-muzical.ro.

Biografia pianistei Sînziana Mircea

Tânăra pianista Sînziana Mircea, Young Steinway Artist, a debutat pe scena Ateneului Român la numai șapte ani. Un eveniment important în cariera ei a fost recitalul de debut de la Carnegie Hall, un “sold out” din noiembrie 2016, răsplatit de către publicul american cu ovații.

În 2016, a câștigat premiul Academiei Internaționale de Pian de la Miami și a lansat CD-ul de debut “Nihil Sine Deo” (Editura Casa Radio), clasat pe locul al treilea la concursul național pentru cel mai bun CD de muzica clasică din Romania, organizat de Radio România Muzical. Cel de-al doilea CD a fost lansat de casa Sheva Collection în 2017. “Unending Love – Iubire nemuritoare” este distribuit în întreaga lume de NAXOS.

Sînziana a concertat în mai multe spații prestigioase, printre care Tokyo Metropolitan Theatre (Japonia), Sala Radio si Filarmonica București, St Martin-in-the-Fields din Londra și Primăria Cheltenham (Regatul Unit), PepsiCo Recital Hall – Fort Worth, Texas (SUA), Centrul de Arte Culturale din Nanjing și Sala de Concerte Harbin (China). Pe lângă aparițiile solo și concerte, Sînziana Mircea concerteaza frecvent alături de cel mai apreciat violonist român, Alexandru Tomescu.

Sînziana Mircea a obținut diploma de licență cu calificări maxime la Hochschule für Musik und Tanz Koln (Germania) si diplomă de masterat la Guildhall School of Music and Drama Londra (Marea Britanie). De asemenea, a studiat la Accademia Pianistica Imola (Italia) cu prof. Boris Petrushanski. Sînziana a devenit primul pianist român care a obținut o bursă de la Fundația Van Cliburn și TCU School of Music la PianoTexas Festival & Academy în 2014. In decembrie 2018, Sînziana a obtinut diploma de masterat în Managementul Artelor la Universitatea de Economie Bocconi din Milano.

Anul 2019 include aparitii pe scene din România, Anglia, Italia si Estonia. De asemenea, în luna iunie, Sînziana va reveni în Japonia cu un amplu turneu de recitaluri și concerte cu orchestra sub bagheta dirijorului Mitsuyoshi Oikawa.

Pe lângă cariera concertistică, în anul 2018 a fondat la București o școală de muzică. Sînziana Mircea are în prezent 26 ani.