200.000 de euro pentru arderea unei statui a regelui Felipe al VI-lea

200.000 de euro pentru a avea „plăcerea” de a arde o statuie uriașă a regelui Felipe al VI-lea. Aceasta este propunerea pe care au făcut-o doi artiști spanioli contemporani, nişte obișnuiți ai controverselor, la târgul de artă contemporană ARCO de la Madrid, care şi-a deschis porţile pe 27 februarie. Statuia are o înălțime de 4,44 metri și îl reprezintă pe monarh purtând un costum albastru, o cămașă albă și o cravată verde. Această operă a lui Santiago Sierra și Eugenio Merino, calificată drept „o provocare” de către presa spaniolă de dreapta, se numește „Ninot”, un termen folosit pentru figurine mari destinate a fi arse în fiecare an în Valencia, în sud-estul Spaniei, în timpul sărbătorii tradiționale Fallas. Ca o ironie a poveştii, regele Felipe al VI-lea urma să inaugureze, joi, târgul ARCO. „Ninot” este scoasă la vânzare la preţul de 200.000 de euro, dar o clauză a contractului de vânzare stipulează ca cel care o cumpără „să fie de acord că lucrarea să fie arsă”, a explicat pentru AFP Luis Navarro, colaborator al lui Santiago Sierra. „Specificitatea acestei structuri este că ea nu a fost proiectată să supraviețuiască în timp, pentru a fi colecţionată, ci pentru plăcerea de a fi distrusă”, a adăugat el.
Cei doi creatori ai acestei lucrări sunt obișnuiți cu polemicile. Anul trecut, o serie de fotografii pixelizate ale „prizonierilor politici catalani” aparţinând tot lui Santiago Sierra au fost retrase în timpul târgului ARCO. Organizatorul evenimentului, Ifema, a trebuit să-și ceară scuze după nişte acuzații de „cenzură”.
De asemenea, Eugenio Merino a devenit celebru pentru o lucrare reprezentând un cap realist al lui Franco servind de punching-ball și pentru o statuie a fostului dictator într-un frigider. Codul penal spaniol prevede infracțiunea de insultare a Coroanei, care în ultimii ani a dus la mai multe procese și condamnări în țară, într-un context de controversă. În luna octombrie a anului trecut, Camera Deputaților a fost de acord să examineze un proiect de lege depus de stânga radicală, menit să atenueze sau să elimine anumite infracțiuni care ar putea afecta libertatea de exprimare, cum ar fi apologia terorismului, injurii la adresa Coroanei sau ultraj contra Spaniei și a simbolurilor sale./rcostea/ddaniela

www.lefigaro.fr – 1 martie