La Bucureşti s-a încheiat reuniunea miniștrilor și secretarilor de stat europeni responsabili cu politicile pentru diaspora, un eveniment organizat de președinția română a Consiliului Uniunii Europene în contextul liberei circulații a forței de muncă în blocul comunitar și al dezbaterilor privind migrația și integrarea. A fost prima reuniune de acest fel organizată de o țară care deține președinția Consiliului.
Reporter: Carmen Gavrilă – Reprezentanţi din 17 ţări membre au analizat modalitățile prin care țările europene stabilesc relații de colaborare economică și culturală cu diaspora, inițiativele de susținere a dezvoltării lingvistice și culturale a acesteia și politicile care au condus la integrarea rapidă a membrilor comunităților aparținând diasporei.
Natalia Intotero: Am avut discuții legate de schimbul de bune practici, de proiecte, prin intermediul cărora să reușim în continuare să susținem menținerea identității naționale din partea fiecărui stat pentru diaspora sa. Am observat un interes din partea majorității statelor membre pentru a dezvolta politici, programe prin intermediul cărora să se încerce susținerea reîntoarcerii acasă pentru cei care își doresc.
Reporter: Trebuie spus că, în strânsă legătură cu subiectul diasporei, președinția română a Consiliului Uniunii Europene a reușit recent să obțină un acord provizoriu cu Parlamentul European privind crearea autorității europene în domeniul muncii. Este vorba despre o instituție care să sprijine statele membre în aplicarea actelor juridice europene în domeniul mobilității forței de muncă la nivelul Uniunii, dar și în ce privește coordonarea securității sociale./cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 martie)