Producătorii de energie pe bază de cărbune sau în cogenerare vor fi exceptaţi de la plata contribuţiei de 2% pe cifra de afaceri

Producătorii de energie pe bază de cărbune sau în cogenerare vor fi exceptaţi de la plata contribuţiei de 2% pe cifra de afaceri. Aceasta este una din prevederile proiectului de ordonanţă de urgenţă care modifică Ordonanţa 114 şi care a fost publicată aseară de Ministerul Finanţelor Publice. Reprezentanţii Guvernului s-au întâlnit ieri cu cei din domeniul Energiei, după ce acum câteva zile au avut discuţii cu Asociaţia Română a Băncilor.
Reporter: Ciprian Sasu – Contribuţia anuală percepută pentru titularii de licenţe în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale rămâne de 2 % din cifra de afaceri anuală, prevede proiectul Ministerului Finanţelor Publice. Vor fi însă exceptaţi producătorii de energie electrică pe bază de cărbune şi cei care produc energie electrică şi termică în cogenerare. În plus, se plafonează o serie de preţuri pentru consumatorii casnici, după cum a precizat ministrul Energiei Anton Anton.
Anton Anton: Avem aviz de la Consiliul concurenţei. Pe lângă excepţia pe care am avut-o până acuma, care a fost exceţia pentru producătorii de energie termică pentru populaţie, 2% se scoate pentru cărbune şi nu se schimbă nici un fel de preţ la gaze, pentru doi ani de zile, rămâne aşa cum este în OG 114.
Reporter: Conform anunţului de ieri, rămâne valabilă plafonarea preţului la gaze naturale la 68 de lei, preţul producătorului, şi introducerea preţurilor reglementate pentru populaţie, pentru energia electrică. De cealaltă parte, operatorii din Energie spun că ar fi avut nevoie de mai mult timp pentru a vedea noile modificări.
Silvia Vlăsceanu: Ne întoarcem la situaţia pe care am ridicat-o şi în decembrie când am solicitat ca aceste discuţii să se poarte cu fiecare autoritate, să existe comisii de dialog, un dialog real.
Reporter: Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Operatorilor din Energie. În domeniul bancar, proiectul de modificare a Ordonanţei 114 prevede că instituţiile bancare sunt obligate la taxa pe active financiare nete. Aceasta urmează să fie de 0,4% pe an, pentru instituţiile cu o cotă de piaţă mai mare sau egală cu 1% şi de 0,2% pe an pentru cele cu o cotă de piaţă sub 1%.
Cunoscută în spaţiul public ca „ordonanţa lăcomiei”, Ordonanţa 114 instituie o serie de măsuri economice şi fiscale. Între altele, se prevede o taxă pe activele din sistemul bancar şi taxe pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom./rpatulea/fcostea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 martie)