Revista presei internaţionale – 2 aprilie 2019

Pe lângă numeroasele articole despre alegerile prezidenţiale din Ucraina şi cele locale din Turcia, presa internaţională inserează şi câteva materiale care vorbesc despre România.
„Un comediant ucrainean pe cale să devină marele câştigător al primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Ucraina”, titrează Washington Post. Vladimir Zelenski, care în turul doi de scrutin va candida împotriva actualului preşedinte Poroşenko, „promite să îi ceară lui Putin restituirea teritoriilor invadate şi despăgubiri financiare”, scrie publicaţia rusă Gazeta. Ukrinform notează că „Zelenski dezminte zvonurile privind existenţa unor negocieri în vederea numirii Iuliei Timoşenko în funcţia de premier”. Le Figaro constată că „actorul de comedie plasat în fruntea prezidenţialelor ucrainene nu-l mai face să râdă pe Poroşenko”. Iar Le Monde comentează: „Deşi plasarea pe primul loc a lui Vladimir Zenenski fusese aticipată de sondaje şi analize, victoria sa în primul tur al alegerilor prezidenţiale ucrainene nu este mai puţin senzaţională. Mai întâi pentru că acest umorist, neofit complet în politică, a reuşit să mobilizeze alegătorii dincolo de toate aşteptările”, subliniază ziarul parizian. O surpriză aduc şi alegerile locale din Turcia, după cum observă numeroase ziare străine. „Erdogan pe cale să piardă controlul în cele mai mari două oraşe ale Turciei”, titrează Financial Times, cu precizarea că rezultatele „semnalează un recul major, alegătorii din Ankara şi Istanbul penalizându-l pe preşedinte”. „Eşecurile preşedintelui sunt prea mari pentru a putea fi ascunse”, apreciază The Times, evidenţiind totuşi că dl Erdogan a revendicat victoria în alegerile luate ca întreg. Aşa că, după cum constată The Telegraph, deşi preşedintele „a fost admonestat de rezultatul electoral, el nu pleacă nicăieri”. Şi de fapt, după cum remarcă şi publicaţia Haberturk, principala problemă a Turciei este economia, iar de la 1 aprilie ţara lui Erdogan „a intrat într-o nouă perioadă” de patru ani şi jumătate în care nu există alegeri, aşa că „ceea ce trebuie şi este chiar obligată Turcia să facă este să consolideze bazele economiei de piaţă libere conform regulilor globale”, punctează cotidianul turc.
Iată şi ce scriu ziarele străine despre ţara noastră. Euractiv relatează că Bruxelles-ul „a recunoscut că relaţiile cu România, deţinătoarea actuală a preşedinţiei rotative a UE, au devenit apăsătoare din cauza cazului Laura Codruţa Kovesi, candidată la postul de procuror-şef european”. Totuşi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene „a făcut elogiul bilanţului ‘remarcabil al acordurilor negociate în timpul preşedinţiei Bucureştiului'”, notează publicaţia europeană. Care atenţionează însă că potrivit unor „surse din Parlamentul European”, România „ar putea fi privată de participarea la propriul său summit de la Sibiu privind viitorul Europei, din 9 mai, dacă tensiunile cu Bruxellesul se agravează, caz în care adunarea ar putea avea loc” în capitala belgiană. Din Italia, cotidianul Il Giornale este de părere că „România se răzbună pe eroina anticorupţie” şi subliniază că „în inima politicii europene, susţinerea pentru super-procurorul român (Laura Codruţa Kovesi) rămâne intactă din partea unor ţări ca Germania, Franţa, Austria şi Olanda”. Iar mai multe ziare europene, inclusiv The Guardian şi Le Monde, publică o analiză intitulată „Sudul şi estul Europei sunt mai îngrijorate de emigraţie decât de imigraţie”. Articolul face referire la un studiu efectuat în 14 ţări europene pentru a identifica principalele teme de preocupare înaintea alegerilor parlamentare europene din luna mai. Remarcând că „cel mai drastic declin al populaţiei s-a înregistrat în România” ca urmare a unui „exod majoritar al tinerilor care au plecat să muncească în Europa occidentală”, ziarele europene scriu că emigraţia este una din temele care provoacă îngrijorare în ţara noastră. În plus, românii sunt preocupaţi de starea economiei şi de corupţie, notează acelaşi sondaj comentat de presa internaţională. Dar pentru britanici, cea mai preocupantă temă rămâne, evident… Brexitul. Iar ca soluţie de ultim moment, Londra ia în considerare o uniune vamală permanentă şi cuprinzătoare pentru întregul teritoriu al Regatului Unit cu UE, scrie The Guardian. Un alt ziar londonez, The Times notează că fostul negociator al Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhostadt este de părere că un vot al parlamentarilor britanici pentru uniunea vamală „ar fi cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla”. The Telegraph scrie că „pentru preţul potrivit, Macron îşi va schimba poziţia privind prelungirea Articolului 50” dincolo de 12 aprilie. Iar Le Monde îi prezintă pe unii din puţinii beneficiari ai haosului creat de Brexit. Aceştia sunt „cele mai mari 100 de cabinete de avocatură britanice” care în 2018 au ajuns la o cifră de afaceri de „vreo 24 de miliarde de lire sterline – adică cu mult mai mult decât înainte de criza economică din 2008”, punctează ziarul parizian.

Adriana Buzoianu, RADOR