Secretarul general al NATO a sosit duminică în Macedonia de Nord

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit duminică într-o vizită de două zile în Macedonia de Nord, stat care până la sfârșitul anului ar trebui să devină cel de-al 30-lea membru al Alianţei. Luni, Stoltenberg se va întâlni la Skopje cu liderii Macedoniei de Nord, prim-ministrul Zoran Zaev și președintele Stevo Pendarovski. Împreună cu secretarul general al NATO au venit şi membri ai Consiliului Nord-Atlantic, ambasadorii celor 29 de state membre ale NATO. Ei vor discuta cu conducerea de stat a Macedoniei de Nord despre procesul de aderare a acestui stat la Alianţa Nord-Atlantică.
În luna februarie, Macedonia de Nord a semnat cu membrii NATO un protocol de aderare, care deschide ușa pentru aderarea sa ca membru cu drepturi depline. Semnarea Protocolului de aderare a avut ca bază Acordul de la Prespa convenit între Skopje și Atena, prin care s-a rezolvat litigiul de lungă durată între cele două state vecine cu privire la numele de Macedonia de Nord.
Din anul 2008, Grecia a blocat aderarea vecinului ei în NATO, susținând că numele de atunci al statului Macedonia implică revendicări teritoriale asupra Greciei. Protocolul de aderare a Macedoniei de Nord a fost ratificat până în prezent de 14 state membre ale NATO./ciliu/dsirbu

www.beta.rs – 3 iunie