Ceremonii pentru aniversarea „Zilei”Z”

Şefi de stat şi de guvern vor marca împreună, astăzi, cea de a 75-a aniversare a debarcării aliate în Normandia în timpul celui de al doilea Război Mondial, aşa numita „Ziua Z” sau „D Day”. La ceremoniile din sudul Angliei vor participa şi 300 de veterani ai debarcării, toţi în vârstă de peste 90 de ani. Corespondentul RRA Dan Vasiliu are detalii:
Reporter: Peste 4.000 de soldaţi vor fi implicaţi în ceremoniile de comemorare a celor care au participat la debarcarea din Normandia în iunie 1944, aceasta reprezentând una dintre celel mai ample mobilizări de personal militar din Regatul Unit din ultimii ani. La Portsmouth vor fi prezenţi reprezentanţi ai tuturor ţărilor care au avut soldaţi implicaţi în operaţiunea Overlord, dar şi 300 de veterani de război. Regina Elisabeta a II-a, preşedintele american, Donal Trump, şi ceilalţi lideri invitaţi la ceremonii vor asista la un program, realizat de BBC, în care vor fi prezentate evenimentele din ziua debarcării în Normandia şi meticuloasa planificare ce a permis acest lucru. Vor fi prezentate mărturii ale veteranilor însoţite de performanţe actoriceşti şi muzică live. În timpul acestei ceremonii, premierul britanic, Theresa May, va citi o scrisoare a căpitanului de aviaţie Norman Skinner către soţia sa Gladys care a fost scrisă pe 3 iunie 1944 şi pe care acesta o avea în buzunar în momentul în care a fost ucis a doua zi în timpul operaţiunilor armate. În cursul serii, cei 300 de veterani, care au toţi peste 90 de ani, vor pleca pe mare către Normandia pentru a reconstitui astfel călătoria făcută în urmă cu trei sferturi de secol.
Realizator: Operaţiunea Overlord, care a început dimineaţa zilei de 6 iunie 1944 a reprezentat cel mai mare asalt amfibiu din istorie. Peste 150.000 de militari aliaţi, îmbarcaţi în 7.000 de nave au luat cu asaat plaje din Normandia aflate de-a lungul unei zone de coastă de 80 de kilometri lungime. Mii de militari şi-au pierdut viaţa în ambele tabere, însă debarcarea a fost un succes şi a marcat începutul sfârşitului pentru forţele Germaniei naziste în vestul Europei./lazard/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 iunie)