Agenda summitului european de vară, de la Bruxelles

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles pentru discuţii legate de ocuparea posturilor cheie din instituțiile europene în noua legislatură și despre strategia comunitară pentru următorii cinci ani. România, care îşi încheie mandatul la conducerea rotativă a Consiliului Uniunii Europene, amintește, prin președintele Iohannis, că noua strategie trebuie să reflecte angajamentele asumate la summitul de la Sibiu pentru combaterea diviziunilor, protejarea cetățenilor și apărarea democrației și a statului de drept. Redactorul nostru Oana Bâlă trecer în revistă agenda summitului european de vară.
Reporter: Liderii europeni urmează să aprobe agenda strategică a Uniunii pentru următorul ciclu instituțional 2019 – 2024, documentul oferind cadrul pentru funcționarea instituțiilor europene, dar și pentru conturarea unui răspuns consolidat în noul context internațional. Președintele Klaus Iohannis va sublinia că statele membre trebuie să rămână unite în eforturile de adoptare și implementare a agendei strategice, așa cum este reflectat în cele 10 angajamente din Declarația de la Sibiu.
În ceea ce privește cadrul financiar multianual post-2020 lideri europeni vor discuta despre calendarul și etapele viitoare de parcurs în procesul de adoptare a viitorului buget al Uniunii. În acest context, șeful statului va face o evaluare a progreselor obținute de președinția României la Consiliul Uniunii Europene în acest domeniu, exprimând speranța că se va ajunge în timp util la un viitor acord.
Cu privire la relațiile externe, președintele României va arăta că țara noastră sprijină ferm consolidarea angajamentului Uniunii în cadrul Parteneriatului Estic, un parteneriat de importanță strategică pentru Uniunea Europeană./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 iunie)