Eurodeputaţii vor alege noul preşedinte al Parlamentului European

Eurodeputaţii vor alege astăzi un nou preşedinte al Parlamentului European în locul lui Antonio Tajani. Care sunt politicienii ce s-au înscris în cursa pentru şefia legislativului de la Strasbourg ne spune acum corespondenta Radio România Actualităţi, Alina Stănuţă.

Reporter: Patru candidați s-au înscris în cursa pentru șefia Parlamentului European. Este vorba de nemțoaica Ska Keller, din partea grupului verzilor, Sira Rego, reprezentând grupul confederal al stângii unite europene, italianul David-Maria Sassoli, din partea socialiștilor, și Jan Zahradil, din partea grupului conservatorilor și reformiștilor europeni.

Pe lista candidaților care intră astăzi în prima rundă a alegerilor nu se regăsește însă nici un candidat din partea PPE, grupul care deține cel mai mare număr de europarlamentari. Alegerea președintelui este primul act al noului legislativ european, procedură care se desfășoară prin vot secret. Pentru a fi ales un candidat trebuie să câștige o majoritate absolută a voturilor valabil exprimate, adică 50% plus unu. Dacă nici un candidat nu este ales în primul tur de scrutin, aceiași candidați sau alții noi pot fi nominalizați în runda a doua sau a treia.

Realizator: Eurodeputaţii se vor pronunţa în viitoarea sesiune de vot şi asupra propunerilor făcute ieri de Consiliul European în privinţa şefilor instituţiilor Uniunii Europene. Actualul ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, a fost propusă oficial la şefia Comisiei Europene, iar premierul belgian, Charles Michel, la preşedinţia Consiliului European. Ministrul spaniol de externe, Josep Borrell, ar putea conduce diplomaţia europeană, iar Christine Lagarde, actualul director al Fondului Monetar Internaţional, ar putea prelua conducerea Băncii Centrale Europene./ovidiu/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iulie