Zece metri înălţime și 250 de kilograme – o nouă specie de pterozaur, o reptilă zburătoare gigantică care a trăit în epoca Cretacicului, a fost identificată în Canada de o echipă de paleontologi. Acest pterozaur, numit Cryodrakon boreas, în vârstă de aproximativ 77 de milioane de ani, este unul dintre cele mai mari două animale zburătoare care au existat pe Terra, rivalizând ca mărime cu un alt pterozaur cunoscut, Quetzalcoatlus (10,5 metri), au explicat cercetătorii cu ocazia publicării studiului lor în „Journal of Vertebrate Paleontology”.
Fosilele au fost descoperite în urmă cu 30 de ani în provincia canadiană Alberta, dar paleontologii le-au asociat atunci cu specia Quetzalcoatlus descoperită în Texas.
Dar studiindu-le mai îndeaproape, s-a dovedit că aceste fosile proveneau de la una complet diferită. Comparând scheletul unui animal tânăr cu gâtul uriaș, intact, al unui alt specimen, paleontologii au dedus că această specie Cryodrakon boreas putea atinge 10 metri la maturitate. Până în prezent, există peste de 100 de specii cunoscute de pterozauri, găsite în America, Asia și Europa.
„Este o descoperire frumoasă. Știam că acest animal era prezent aici, dar acum putem dovedi că el este diferit de altele cunoscute și să îi dăm un nume”, afirmă David Home, cercetător la Queen Mary University din Londra și principalul autor al studiului.
Această descoperire „ne oferă o perspectivă mai bună asupra diversităţii pterozaurilor din America de Nord și asupra evoluției lor”, a adăugat cercetătorul. Ca și alte reptile zburătoare din Cretacic, Cryodrakon boreas era carnivor. Probabil că se hrănea cu șopârle, mamifere mici și chiar cu pui de dinozaur./rcostea/ddaniela

(www.lesoir.be – 12 septembrie)