DER STANDARD: România în căutarea de noi majorităţi şi noi miniştri

Şefa guvernului român Viorica Dăncilă i-a convins pe membrii ALDE care au părăsit guvernul la sfârşitul lunii august să colaboreze în continuare cu social-democraţii săi.
Criza din România nu este nici pe departe soluţionată. După ce guvernul condus de social-democraţi şi-a pierdut la 26 august majoritatea parlamentară, primul ministru Viorica Dăncilă încearcă să găsească o majoritate parlamentară pentru un nou Cabinet. La sfârşitul lui august partidul mai mic din coaliţia guvernamentală, ALDE, a părăsit oficial guvernul, iar cei trei miniştri ai săi au demisionat. În urmă cu două săptămâni încă părea că din acest motiv Dăncilă va trebui să câştige susţinere din partea altor partide, dar între timp şi ALDE s-a divizat. O parte a partidului este vizibil dispusă pentru a colabora totuşi cu social-democraţii.
Această atitudine a devenit evidentă în urma faptului că politicianul ALDE şi fostul ministru de externe Teodor Meleşcanu a fost numit în cadrul unui vot secret în funcţia de preşedinte al Senatului. Drept urmare a fost imediat exclus din ALDE. Meleşcanu a anunţat că va da ALDE în judecată pentru această decizie, deoarece excluderea sa a fost ilegală. În sondaje ALDE ocupă o poziţie foarte proastă şi la viitoarele alegeri ar putea să şi zboare din Parlament. Singura şansă pentru membrii partidului de a obţine o funcţie şi putere este de a rămâne în guvern.
Există însă şi alte semne pentru a demonstra că ALDE este divizată. Dăncilă a desemnat între timp trei din cei şase miniştri lipsă, numind membri ALDE. Aceştia aparţin unei alte aripi şi nu celei care este controlată de liderul partidului Călin Popescu Tăriceanu. De bună seamă în spatele culiselor s-a încheiat de curând o înţelegere între social-democraţi şi aripa menţionată a ALDE. Au fost însă excluşi din ALDE şi cei trei candidaţi pentru funcţiile de ministru.
Preşedintele statului, Klaus Iohannis, care se află în campanie electorală şi care luptă din toată puterea împotriva social-democraţilor, a subliniat săptămâna trecută că nu va accepta noile numiri pentru funcţiile de ministru. Dăncilă ar trebui să solicite în Parlament un vot de încredere pentru întregul Cabinet. Oficial Dancilă are la dispoziţie un termen de 45 de zile pentru a obţine un asemenea vot. Conform relatărilor media ar putea solicita acest lucru miercuri.
Situaţia politică internă este dificil de rezolvat şi din cauza alegerilor prezidenţiale programate a avea loc la 10 noiembrie. În această situaţie de campanie electorală cel mai puternic partid din opoziţie, PNL, care îl susţine pe preşedintele Klaus Iohannis încearcă să anuleze orice succes obţinut de social-democraţi. De altfel, recent s-a dorit începerea unei acţiuni care ar urma să clarifice dacă fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu serviciul secret comunist Securitate şi implicit cu dictatura.
Potrivit unor documente ale SRI Băsescu a fost racolat de Securitate în 1972 ca tânăr student la marină. Sub pseudonimul Petrov fostul preşedinte a furnizat informaţii despre colegii său şi despre străini. Documentul doveditor a fost distrus se pare în 1979, când a intrat în PCR. Băsescu a fost preşedintele României între 2004 şi 2014 şi a fost susţinut de conservatori.
(Autor: Adelheid Wölfl)
https://www.derstandard.at/story/2000108658970/suche-nach-neuen-mehrheiten-und-ministern-in-rumaenien/istanesc/czaharia

DER STANDARD (Austria), 16 septembrie 2019

Traducerea: Imola Stănescu