Seceta din acest an a afectat grav producţia de miere

Seceta din acest an a afectat grav producţia de miere, în aproape toată ţara. Preţul la raft ar putea creşte semnificativ, avertizează apicultorii. Care este situaţia în judeţul Alba – ne spune corespondenta noastră Andreea Bogdan:

Reporter: Andreea Bogdan – Seceta, grindina, ploile torențiale sau vântul puternic, fenomene extreme înregistrate în perioada caldă a acestui an au lăsat fără polen familiile de albine. Producătorii de miere spun că este unul dintre cei mai slabi ani. Perioada secetoasă din ultimele două luni a afectat întreaga țară. Plantele au fost foarte sărace în polen, aceasta fiind și cauza pentru care s-a colectat mai puțină miere. Vă reamintesc că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de miere și pe poziția a doua, după Spania, ca număr al familiilor de albine.

Ţara noastră produce peste 22.000 de tone de miere, anual. Cu toate acestea, în România consumul de miere este încă scăzut. Suntem campioni la producție, dar codași la consum. Românii consumă de trei, patru ori mai puțină miere, comparativ cu celelalte state europene și statistica ar putea arăta și mai rău dacă prețul mierii va crește./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 septembrie