Amenzi CNA în cazul Caracal

De la începutul acestei luni, Poliţia Română, prin Direcţia de Investigaţii Criminale, a înregistrat peste 900 de dispariţii, dintre care mai mult de 500 sunt ale minorilor, mai multe fete decât băieţi. Majoritatea cazurilor au fost soluţionate după investigaţii, verificări şi căutări. În cele mai multe situaţii, minorii găsiţi au fost încredinţaţi familiilor sau aparţinătorilor – se precizează într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
După apariţia cazului Caracal, numeroase dispariţii, în special ale minorilor, au fost semnalate în mass-media. Pentru că dosarul Caracal nu este încă finalizat, presa continuă să relateze desfăşurarea evenimentelor, însă în public există şi nemulţumiri legate de modul în care sunt prezentate faptele. Astfel că, în urma unor sesizări, Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat trei posturi de televiziune pentru modul în care au fost difuzate convorbirile telefonice avute de Alexandra Măceşanu la numărul 112. Răsvan Popescu, membru al CNA şi fost preşedinte al acestei instituţii, a spus la Radio România Actualităţi care au fost motivele pentru care s-a luat această decizie.
Răsvan Popescu: Aceste sancțiuni date la ultima ședință vin în continuarea unor sancţiuni date săptămânile trecute. Şi atunci am luat-o de la somaţii, am trecut la o amendă de 10.000 pentru difuzarea de imagini cu familiile în momentele de grea încercare. Ori acum această convorbire, fiind difuzată la ore la care copiii au acces la televizor au atras trei amenzi de 35.000 de lei fiecare: la România TV, Digi 24 și Realitatea, înregistrarea aceasta fiind greu de suportat şi de către adulţi, darămite de către copii la ora 8:00 seara. Practic, sunt cuvintele unui adolescent disperat după un ajutor care nu mai vine.
Realizator: Răsvan Popescu a dat asigurări că şi în perioada următoare Consiliul Naţional al Audiovizualului va monitoriza modul în care este reflectat cazul Caracal şi va sancţiona eventualele derapaje./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 septembrie)