Începe festivalul Les Films de Cannes à Bucarest

Filmele premiate anul acesta la Cannes se văd în sfârșit și în România. Ediția a 10-a a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest începe vineri, pe 18 octombrie și se va desfășura până pe 27 octombrie. Veți avea ocazia să vedeți în premieră cele mai premiate și mai aclamate filme de autori ale anului, o selecție de filme românești în avanpremieră, dar și o retrospectivă dedicată actorul Vlad Ivanov, care împlinește anul acesta 50 de ani. Pe lângă Les Films de Cannes à Bucarest vor exista ediții ale festivalului și la Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Botoșani, Brașov, Arad, Suceava, Brăila și Slobozia.

Regizorul Cristian Mungiu, inițiatorul și directorul festivalului: Sunt multe secțiuni. Pentru că este o ediție aniversară, sunt foarte multe filme, dar sunt și foarte multe programe paralele și în primul rând, invităm pe toți cei care mai simt, așa, o atracție pentru cinema să le descopere pe filmedefestival.ro. Acolo am pus și programul întreg. Pe lângă filmele care au fost în competiție anul ăsta la Cannes, din care prezentăm foarte multe titluri premiate, avem foarte multe ateliere pentru cei care lucrează în cinema, avem multe ateliere pentru cei tineri, să încercăm să recuperăm cumva acești 30 de ani care au trecut de la căderea comunismului prin filmele care s-au făcut despre acea perioadă, despre acel moment și încercăm să încurajăm întâlnirile dintre oameni.

Realizator: Aveți mulți invitați de marcă anul acesta.

Cristian Mungiu: Claude Lelouch și Albert Serra. Claude Lelouch e un cineast classic, a devenit clasic instantaneu, după un film care l-a făcut celebru când era tânăr și va avea o discuție destul de amplă despre felul în care vede el cinematograful 50 de ani mai târziu. A avut o carieră foarte lungă. Apoi Albert Serra, un cineast catalan extraordinar de personal, de nonconformist, un om care spune lucrurilor pe nume și nu numai atunci când se referă la filmele lui și atunci când le face. Va surprinde, va şoca probabil pe unii oameni care au mai puțin acces la filmele lui, dar sunt doi cineaști ale căror masterclass-uri nu trebuie ratate, după care ca întotdeauna invit spectactorii să fie prezenți la acele filme, la care autorii sunt de față. (Realizator: Ianna Ioniţă)/ovidiu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -13 octombrie