Decizii luate la reuniunea ministerială a statelor NATO, de la Bruxelles

În pofida nemulţumirilor faţă de ofensiva Turciei în Siria, statele NATO au decis la reuniunea ministerială, de astăzi, de la Bruxelles, să-şi menţină aliatul turc aproape. La frontiera turco-siriană nu s-au mai înregistrat lupte, însă experţii, citaţi de agenţiile de presă, vorbesc de o schimbare a balanţei de putere în regiune.
Reporter: Luminiţa Apostol: Ministeriala NATO de astăzi, prima de acest nivel de la lansarea ofensivei militare a Turciei în nordul Siriei la 9 octombrie, a arătat două lucruri: statele membre nu şi-au putut depăşi divergenţele, iar Turcia este prea importantă pentru a fi pierdută – aşa au declarat diplomaţi aliaţi, citaţi de Agenţia Reuters. Chiar dacă vrea arme nucleare, chiar dacă nu renunţă la rachetele ruseşti, Turcia rămâne a doua mare armată a Alianţei şi gazdă a bazei nucleare americane de la Incirlik, oferind astfel o prezenţă strategică de neînlocuit pentru Alianţă. Mai mult, anul acesta NATO aniversează 70 de ani de la înfiinţare şi trebuie, mai mult decât oricând, să dea un semnal de unitate. La graniţa turco-siriană nu s-au mai semnalat lupte, însă experţii vorbesc deja de o modificare a balanţei de putere. Apar tot mai mulţi soldaţi ruşi, în timp ce americanii s-au retras, concentrându-se pe apărarea câmpurilor petroliere siriene de la Deir Ezzor. Şi trupele regimului sirian se înmulţesc la frontieră pentru patrule comune cu Rusia. Secretarul american al apărării a spus că va suplimenta efectivele militare de la câmpurile petroliere siriene, pentru a putea face faţă oricărui posibil atac al grupării teroriste Statului Islamic.
Turcia a cerut Statelor Unite să îl predea pe şeful forţelor kurde din Siria, generalul Mazloum Abdi, considerat de Ankara terorist, şi să întrerupă orice dialog cu acesta. Tot astăzi, Turcia a respins acuzaţiile că ar fi recurs la expulzări forţate ale unor refugiaţi sirieni./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 octombrie)