CCR va analiza cererea preşedintelui CSM, Lia Savonea

Curtea Constituţională va analiza pe 12 noiembrie cererea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall. Părţile au avut termen până ieri să-şi transmită punctele de vedere. Mihaela Dumitrescu are detalii.

Reporter: Mihaela Dumitrescu – În plângerea sa, şefa CSM, Lia Savonea, a denunţat criza fără precedent din cadrul Consiliului, generată de lipsa de cvorum de la ședințele de plen și a acuzat-o pe ministrul justiției, Ana Birchall, de ingerință gravă în activitatea procurorilor și acțiuni de subminare a autorității CSM.

După cum notează Agerpres, cele două se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul justiției reproșându-i, în dese rânduri, președintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă ședințele de plen.

De asemenea, Ana Birchall o acuză pe Lia Savonea că a încălcat atribuțiile plenului CSM și ale ministrului justiției, deoarece a inițiat fără drept un proiect de modificare a Legii Agenției Naționale de Integritate./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 octombrie