Cercetătorii au dezvoltat o hologramă care poate fi atinsă

Holograma prințesei Leia din „Star Wars” aproape că ar putea deveni un corp: oamenii de știință au dezvoltat o tehnologie care proiectează holograme care, simultan, pot fi văzute cu ochiul liber, auzite și chiar „atinse”, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista „Nature”.
Cu ajutorul ultrasunetelor, acest prototip este capabil să proiecteze imagini 3D, precum un fluture colorat care plutește în aer, un glob terestru sau un emoji în mișcare, toate vizibile și audibile fără cască de realitate virtuală sau orice alt dispozitiv, detaliază acest studiu al Facultăţii de Inginerie și Informatică de la Universitatea Britanică din Sussex.
Cercetătorii își compară descoperirea cu imaginea holografică a prințesei Leia care solicită ajutor, pe care micul droid R2-D2 o proiectează pe pământ în primul opus al poveştii „Star Wars” (1977), dar având în plus un aspect tactil.
„Sistemul nostru revoluționează conceptul de afișare 3D. Conținutul nu este doar vizibil cu ochiul liber, ci este asemănător în toate privințele cu un obiect real, permițând interacțiunea cu afișajul”, afirmă Sri Subramanian, manager de proiect, într-un comunicat.
Dispozitivul, un „monitor multimodal acustic” (MATD) care utilizează un software programabil, folosește unde sonore pentru a ține o particulă (ca o minge mică) în aer, prin intermediul mecanicii levitației acustice. Particula astfel „prinsă” este iluminată cu lumină roșie, verde și albastră pentru a controla culoarea.
Această particulă colorată se mișcă cu o viteză atât de mare încât ochiul liber integrează diferiții stimuli de lumină într-o singură formă și vede o „imagine volumetrică în aer”, explică Ryuji Hirayama, autorul principal al studiului.
„Tehnologia noastră este inspirată de televizoarele vechi, care folosesc un fascicul de culoare unică care mătură atât de repede ecranul, încât creierul tău o înregistrează ca o singură imagine”, adaugă cercetătorul. Simultan, acest afişaj poate produce sunet și poate genera un „feedback tactil”. „Ultrasunetele sunt unde care transportă energie prin aer. Folosind această energie, sistemul nostru vă poate stimula pielea să simtă conținut, cum ar fi fluxul blând al unei bombe cu aer comprimat”, a spus el pentru AFP.
Echipa de cercetători consideră că acest instrument de vizualizare MATD, prin „potențialul său de a manipula materia fără a atinge”, ar putea fi util pentru anumite profesi, cum ar fi biomedicina, designul sau arhitectura. /rcostea/ddaniela

(www.lesoir.be – 15 noiembrie)