Bilanţ al Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus

Peste 100.000 de oameni au trecut pragul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus Radio România, care şi-a închis ieri porţile. Ediţia 2019 s-a desfăşurat sub semnul aniversării a 30 de ani de la Revoluţia din 1989. În ultima zi a târgului a fost desemnată „Cea mai râvnită carte” şi au fost decernate Trofeele Gaudeamus. Cu un bilanţ al evenimentului, reporterul nostru, Felicia Mocanu.

Reporter: S-au desfășurat aproximativ 900 de evenimente editoriale și profesionale, iar cei peste 250 de expozanți au oferit vizitatorilor o bogată ofertă de carte din multiple domenii de interes, dar și reduceri substanțiale cuprinse între 20 și 80%.

Pe parcursul celor cinci zile, au trecut pragul târgului aproximativ 115.000 de vizitatori, dornici să afle cele mai recente noutăți editoriale. La finalul târgului, au fost desemnate premiile actualei ediții, trofeele Gaudeamus fiind hotărâte prin votul publicului.

Locul întâi a revenit Editurii Humanitas, locul 2, Editurii Polirom, iar locul 3 a fost obținut de Grupul editorial Art. Cea mai râvnită carte a târgului a fost „Omul care mută norii. Şapte întâmplări”, autor Radu Paraschivescu. Premiul ‘Educația’ a revenit Academiei de Studii Economice din București.

Copreședinții de onoare ai acestei ediții au fost: Ion Caramitru, directorul Teatrului Național din București, și poetul Mircea Dinescu, cel care aseară, la festivitatea de decernare a trofeelor Gaudeamus, a primit o diplomă de onoare.

Mircea Dinescu: După ’89 nu am mai primit nimic. Înainte de ’89, am luat premiul Academiei Române și patru premii ale Uniunii Scriitorilor și ăla de debut, când aveam 20 de ani. Mă rog, o diplomă e o diplomă, dar simbolistica s-ar putea să cântărească./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 noiembrie