Revista presei internaţionale, 18 decembrie 2019

Aproape nelipsit de pe prima pagină a ziarelor străine, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, continuă să atragă atenţia, iar informaţiile rămân controversate. „Suntem republicani şi vrem ca Trump să fie învins”, titrează cotidianul american The New York Times, referindu-se la opinia unor republicani despre alegerile prezidenţiale din 2020. „Trump a făcut din noi nişte oameni slabi”, susţine şi Paul Krugman, un analist politic al aceluiaşi ziar. Krugman afirmă că „acordul comercial dintre Statele Unite şi China nu a adus aproape niciun beneficiu Statelor Unite, iar preţul este plătit atât de consumatori, cât şi de producători”. În plus, potrivit ziarului american USA Today, celebrul actor Robert De Niro a declarat că, „dacă ar fi după el, i-ar dezmoşeni pe copiii lui Trump”. Ziarul relatează că, în privinţa eventualei demiteri a lui Donald Trump, De Niro este la fel de categoric: „Este o pată la adresa preşedinţiei şi ar merita din plin asta. Trebuie să plătească. Trebuie să suporte consecinţele. Dacă a greşit, să plătească, punct”, a conchis acelaşi De Niro.
Deşi nu sub aceleaşi aspecte, şi preşedintele francez Emmanuel Macron este contestat, dar din cauza dorinţei sale de a revizui Legea pensiilor. Ieri (marţi), premierul Edouard Philippe a declarat: „Opoziţia sindicatelor este perfect legitimă, dar noi am explicat clar care ne este proiectul, iar guvernul este ferm hotărât să reformeze sistemul”. În ziarul francez Le Figaro, premierul mai precizează că, cităm, „vom garanta o pensie minimă de 1000 euro lunar”. O altă publicaţie franceză, Ouest France, precizează că ziua de ieri (marţi, 17 decembrie) a fost declarată de sindicate drept ‘marţea neagră’, având în vedere că, „mai ales în portul Cherbourg, orice activitate a fost blocată, declanşându-se totodată şi operaţiunea ‘licee goale'”.
Rămânem în Europa, de unde ziarul german Bild transmite o ştire care atrage atrenţia. Citând surse guvernamentale, ziarul afirmă că „guvernul german nu exlude eventualitatea ca sancţiunile SUA să prejudicieze construirea conductei Nord Stream 2 pe teritoriul Danemarcei”, un proiect care, după cum este cunoscut, implică participarea Rusiei. Dar acelaşi ziar mai adaugă şi faptul că „sancţiunile nu sunt îndreptate împotriva Germaniei”, subliniind însă că ele „ar urma să fie validate pe data de 20 decembrie”.
Dar dacă, în privinţa proiectului Nord Stream 2, Statele Unite se arată mai bătăioase, în faţa Turciei, guvernul american pare să dea înapoi. „Marţi, preşedintele Donald Trump a declarat că el a refuzat mereu să califice drept genocid masacrul în masă al armenilor din Turcia”. Ziarul britanic The Independent informează că „Departamentul de Stat a respins o rezoluţie pe această temă a senatului american, subliniind că poziţia Administraţiei Trump nu s-a schimbat”. Şi totuşi, cotidianul israelian Ha’aretz comenteză: „Neinfluenţată de preşedintele turc Erdoğan, recunoaşterea de către Congresul american a genocidului armean este un avertisment atât la adresa lui Trump, cât şi la adresa Israelului”.

Alexandru Danga