Radio Constanţa, 30 de ani de emisie. Povestea radioului de la malul mării

Astăzi, 21 ianuarie 2020, Radio Constanţa, Studio Teritorial al Societăţii Române de Radiodifuziune, împlineşte 30 de ani de existenţă. De trei decenii, radioul de la malul mării este o voce credibilă, echidistantă şi corectă în peisajul media din Dobrogea, dar şi din România.

„Aici Radio Constanța!“ – se auzea de la microfonul din Vila numărul 1, din Mamaia, acum 30 de ani. La 21 ianuarie 1990, la doar o lună de la Revoluţia din 1989, într-o perioadă în care România îşi căuta sensul, apărea primul post de radio din Dobrogea. Era ora 9:00 când semnalul pornea în eter, din locul de unde se transmiteau, de peste două decenii, în fiecare vară, programele Radio Vacanța.

Un grup de constănțeni pornea la drum cu entuziasm, având sprijinul radioului public, pentru a lansa la malul mării un post de radio de care, astăzi, dobrogenii sunt legați sufletește.

Radio Constanţa a format, de-a lungul celor 30 de ani de activitate, adevăraţi profesionişti în domeniu şi a fost, încă de la debut, o voce de încredere în peisajul media din Dobrogea, dar şi din România.

Emisia Radio Constanța acoperea, la început, patru ore şi cuprindea buletine de ştiri, interviuri şi opinii în direct, asumându-şi, printr-o deviză devenită celebră, misiunea de a aduce în casele dobrogenilor „Căldura glasului unui prieten“. Emisia a fost extinsă apoi la opt ore, iar din septembrie 1995, la zece ore.

Din septembrie 2002, radioul ce se autointitula „Inima ce bate pentru toată Dobrogea“ a început să emită program propriu 24 de ore din 24.

De-a lungul celor trei decenii, „Primul radio din Dobrogea“ și-a orientat politica editorială doar în slujba ascultătorilor, contribuind consistent, în plan social, cultural și educativ, pentru a susține, prin prisma activității editoriale, procesul de creștere și schimbare la nivel regional.

Astăzi, Radio Constanţa este o voce de referinţă în spaţiul etnic multicultural dobrogean, prin numărul de ascultători care îi aleg zilnic programele şi prin proiectele culturale derulate. 

Radio Constanţa emite pe frecvențele de 100,1 FM în Constanța și Mangalia90,8 FM Eforie93 FM Tulcea și 106,2 FM Sulina, precum și pe frecvențele de unde medii 909 KHz Valu lui Traian – Constanța și 1530 KHz Topolog – Tulcea, iar prin intermediul internetului, programele primului post de radio din Dobrogea ajung la românii de pe tot cuprinsul ţării, cât şi la cei din diaspora.

Vara, pe frecvenţele 100,1 FM Constanţa şi Mangalia, 90,8 FM Eforie, 93 FM Tulcea şi 106,2 FM Sulina, se aude Radio Vacanţa, pe întreg litoralul românesc, dar şi zona Deltei Dunării. De asemenea, programele estivale pot fi accesate online, pe site-ul radiovacanta.ro.