Revista presei internaţionale, 6 februarie 2020

Politicienii sunt efemeri, partidele politice vin şi pleacă de la putere, dar, pentru restul lumii, efectele acestor manevre nu pot fi neglijate şi se pare că presa internaţională doreşte să sublinieze acest fenomen.
„Conducătorul suprem al Iranului afirmă că planul de pace ‘nebunesc’ al lui Trump va muri înaintea lui”. Titlul aparţine unui articol apărut în cotidianul The Times of Israel, iar politicianul citat este Ayatollahul Ali Khamenei, care a ţinut astfel să critice dur planul de pace al lui Trump care i-ar viza pe israelieni şi palestinieni. Acelaşi ziar aminteşte că, „şi în trecut, Khamenei calificase propunerile americane drept ‘satanice’, el subliniind că ţările din regiune nu vor permite aplicarea lui”. Un alt ziar israelian, The Jerusalem Post, afirmă că, în declaraţiile sale, „Khamenei a pledat pentru un jihad palestinian”. Iar potrivit cotidianului Ha’artez, acelaşi Khamanei ar fi spus că „Iranul va sprijini grupările armate palestiniene care vor lupta împotriva planului ‘prostesc’ al lui Trump”. Citndâu-l pe acelaşi Khamenei, ziarul iranian Tehran Times notează că, potrivit declaraţiilor sale, „americanii negociază cu sioniştii un lucru care nu le aparţine, iar Palestina aparţine palestinienilor, care au dreptul să-şi hotărască soarta”.
Departe de Orientul Mijlociu, în Asia Extrem-Orientală, politica a lăsat locul altor probleme. În China şi nu doar acolo, coronavirusul continuă să provoace îngrijorare. Un cotidian din Hong Kong, South China Morning Post, anunţă că „autorităţile locale îi ţin în carantină pe călătorii veniţi din China Continentală”. Un ziar american, The Washington Post, informează că, „pe un vas de croazieră din apropierea portului japonez Yokohama, pasagerii se luptă să-şi păstreze cumpătul şi să nu se arate îngrijoraţi de virus, deşi un bărbat originar din Hong Kong, care a fost confirmat ca fiind infestat, a petrecut cinci zile la bordul navei înainte de a fi debarcat”. O altă publicaţie americană, The New York Post, transmite o ştire şi mai îngrijorătoare: „În China, un copil a fost declarat ca fiind infestat cu coronavirusul după doar 30 de ore de la naştere”.
În Europa însă, politica este cea care pare să atragă atenţia ziarelor. „În landul Thuringia, premierul local este desemnat pentru prima oară graţie sprijinului acordat de Alternativa pentru Germania, un partid de extremă dreaptă, dar şi de Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului Angela Merkel”, aflăm din publicaţia germană de limbă engleză Berlin Spectator. Revista germană Der Spiegel notează că „protestele Partidului Social Democrat, ale Verzilor şi ale partidului Die Linke (Stânga) au fost furibunde”. Învingătorul însă, Thoimas Kemmerich, aparţine unui mic partid liberal, Partidul Liber Democrat, dar, după cum notează şi ziarul german Di Zeit, „el s-a bucurat de o majoritate la limită”.
Nişte alegeri pândesc însă şi România. Ziarul american The New York Times relatează că „guvernul român pierde moţiunea de cenzură din parlament – un eveniment care deschide calea unor alegeri anticipate”. Acelaşi ziar notează că „parlamentarii au votat moţiunea cu 261 de voturi ‘pentru’ şi 139 ‘împotrivă'”. În acelaşi context, ziarul belgian La libre Belgique titrează laconic: „România: guvernul liberal răsturnat, alegeri anticipate în perspectivă”. Portalul televiziunii americane Bloomberg l-a citat pe şeful interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, care ar fi spus: „Liberalii trebuie să-şi asume responsabilitatea deplină pentru noua criză politică, o criză ce va duce probabil la o perioadă prelungită de incertitudine”. Ziarul francez Le Figaro îl citează însă pe ex-premierul Ludovic Orban, care e optimist şi care afirmă: „Guvernul a căzut în picoare”, după care adaugă: „Am pierdut bătălia, dar, pentru România, vom câştiga manşa următoare”. /adanga/avladucu

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR