Sfaturi pentru curățarea și întreținerea casei

După o așa-zisă iarnă lungă și mohorâtă, se recomandă să acordăm mai mult timp măsurilor preventive de menținere a ordinii în casă și în grădină, măsuri menite să asigure buna desfășurare a lucrurilor pe tot parcursul anului. În timpul iernii, multe zone din casă sau din curte sunt neglijate sau nu sunt utilizate la fel de des ca în zilele frumoase și călduroase de primăvară. Și cum anul acesta ne-a bucurat cu zile mai blânde și mai calde decât de obicei, nu văd de ce nu am începe curățenia de primăvară ceva mai devreme. Totuși, indiferent de cât de plăcută este vremea, trebuie să recunoaștem că luna martie este cea mai potrivită perioadă pentru astfel de îndeletniciri. Acum este timpul propice pentru ca locuința și grădina dvs. să primească o nouă ”înfățișare”.

De la alcătuirea unui plan de acțiune și până la verificarea aparatelor de aer condiționat, sfaturile prezentate în continuare vor oferi soluții și modalități inedite de întreținere, pentru un nou sezon plin de confort. Tot ce aveți de făcut este să alegeți o zi însorită de primăvară pentru a efectua o inspecție și o inventariere a sarcinilor ce vă revin, și să treceți propriu-zis la treabă. Chiar dacă efortul depus nu e deloc de neglijat, curățenia, susțin sociologii, este o variantă clasică de petrecere a timpului liber cu o serie de rezultate imediate și momente plăcute, pline de bucurie, având neașteptate efecte benefice asupra stării fizice și psihice, înveselindu-vă la propriu. Pentru a avea un imbold, nu trebuie decât să vizualizați cum va arăta totul după finalizarea întregului proces. Satisfacția personală va fi una pe măsura efortului depus!

Câteva sfaturi de început

 

– Alcătuiți-vă ”strategia de atac”. Cu alte cuvinte, locul de unde să începeți și cel cu care să terminați. Unii specialiști recomandă ca operaţiunea să înceapă cu o încăpere mai mică şi/sau mai uşor de curăţat. Alţii, din contră, susțin că este mai indicat să rezolvați în primul rând locurile mai greu de curățat, pentru că la început sunteți mai plini de putere, mai entuziasmați şi cu chef de muncă. Această etapă rămâne exclusiv la latitudinea dvs., însă trebuie să aveți în minte un plan foarte bine pus la punct pentru a nu deretica de două ori într-un loc.

– Principalul sfat este să vă rezervați măcar o oră în care să verificați dacă aveți produsele de curăţenie obligatorii. În cazul în care nu v-ați mai procurat de mult toate cele necesare curățeniei, faceți-vă timp pentru a le cumpăra.

– Experții în domeniu recomandă, cel mai adesea, ca orice activitate de curățare să înceapă cu baia, însă, ținem, în mod manierat, să-i contrazicem, având în vedere că majoritatea treburilor casnice sfârșesc în baie. Aici vom clăti mopul după utilizare, aici vom spăla cârpele de praf la isprăvirea curățeniei și tot aici vor ajunge să ”coabiteze” toate soluțiile de curățat! Așadar, nu ar fi indicat ca, după o curățenie în toată regula, să o luăm  de la capăt!

– Ideal ar fi să porniți în această ordine: camere (living și dormitor), bucătărie, hol și baie, incluzând și eventuale debarale, cămări sau dressing-uri. Totuși, această ordine ține, mai presus de orice, de aspectul casei și de împărțirea acesteia, dar un plan bine gândit trebuie să existe în orice situație!

– Pentru a vă ușura munca, efectuați curățenia pe camere sau pe un singur segment dintr-o cameră, astfel încât să evitați lăsarea unor puncte de lucru neterminate. Satisfacția de a vedea strălucirea unei camere va face ca munca grea să merite tot efortul!

– Când faceți curat, reduceți, pe cât posibil plimbările inutile prin casă! Ideal ar fi să adunați produsele de nevoie imediată într-un singur loc (de preferat locul în care vă desfășurați în acel moment activitatea), urmând ca, atunci când terminați, să le depozitați în spațiile special amenajate.

– Trebuie să țineți cont de faptul că suprafeţele verticale nu colectează la fel de mult praf precum cele orizonatele, de aceea ar fi bine ca pe acestea din urmă să le tratați cu mai multă atenţie.

– Faceți două lucruri în același timp! De exemplu, în timp ce lăsați mașina de spălat să-și termine în liniște programul, lustruiți dulapurile din bucătărie sau ștergeți cabina de duș.

– Investiți în produse de curățenie de calitate, cum ar fi o pereche de mănuși foarte rezistente din cauciuc sau vinil, pentru a vă proteja pielea și unghiile, sau o mască specială pentru praf! Acestea vor rezista mai mult în timp și, cu puțin noroc, le veți putea utiliza și la curățenia viitoare.

Sfaturi pentru curățarea și întreținerea casei

Domitor și living

– Curățați în profunzime covoarele, mochetele și carpetele, însă nu folosiți un produs înainte de a-l testa într-un loc mai puțin vizibil. Riscați să decolorați covorul! În cazul în care există anumite pete, după ce le-ați îndepărtat trebuie curățat tot covorul, altfel se va vedea diferența. Nu aspirați ciucurii sau franjurii covoarelor, pentru că se vor destrăma.

– Niciodată nu aspirați covorul și nu curățați podeaua înainte de a șterge praful de pe întreaga mobilă din încăpere. Este o greșeală majoră! Procedați întotdeauna invers. Încercați produse din pene sau lână, în special pentru zonele de deasupra ferestrei, ușii sau din colțuri. Și nu uitați! Cârpele din fibre naturale sunt cele mai indicate!

– Dacă aveți un covor de lână, frecați-l cu o cârpă îmbibată în apă călduță cu săpun, în care adăugați câteva picături de amoniac. ATENȚIE, însă, amoniacul se manevrează cu precauții! Pentru curăţarea covoarelor se înmoaie un burete în esenţă concentrată de ceai şi se freacă bine. Pentru reîmprospătarea culorilor, covorul trebuie periat cu o soluţie de apă şi sare grunjoasă sau se presară sare direct pe el. Apoi se rulează şi se lasă două-trei zile, după care se aspiră. De asemenea, puteți curăța covoarele cu spumă de ras! Aplicați un strat gros de spumă de ras pe suprafața covorului și cu ajutorul mânilor întindeți bine spuma peste tot. Lăsați-o să acționeze minimum o oră și apoi frecați cu un burete curat. Dacă nu vă grăbiți, puteți lăsa spuma să acționeze toată noaptea și apoi să dai covorul cu aspiratorul. Mirosurile neplăcute, de animale în special, dispar din covor dacă se şterge suprafaţa acestuia cu o bucată de cârpă sau o perie îmbibată în oţet cu apă.

– Investiți într-un aspirator performant! Nu trebuie să dați o avere pe el, însă trebuie să aveți grijă să fie puternic şi ușor de deplasat prin casă.

– Pentru a nu munci în zadar, începeți întotdeauna de sus în jos, de la tavan la pardoseală, de la lustre şi tapet la piesele de mobilier joase şi parchet. Este bine ca întregul proces să pornească de sus în jos: întâi pereţii, apoi geamurile şi abia la sfârşit podelele. De asemenea, curățenia se va face întotdeauna de la interior spre exterior, pentru a evita murdărirea a ceea ce tocmai ați curățat.

– Acordați o atenție deosebită ferestrelor, dând jos draperiile și perdelele și spălându-le cu soluții speciale. Pentru o curățare mai temeinică, puteți apela la serviciile unei spălătorii!

– Geamurile se spală bine cu soluţie de amoniac (o linguriţă la patru litri de apă) sau spirt medicinal şi se usucă cel mai bine cu un ziar. Pentru limpezirea geamurilor se mai poate adăuga o linguriţă de oţet în apa de clătit.

– Praful de pe jaluzele se curăță foarte bine cu un burete uscat. Eliberând aceste zone de praf vă ajută la primenirea aerului din casă, astfel încât să puteți respira mai ușor.

– Dacă nu vi se pare prea costisitor, montați plase la geamuri.

– O altă variantă ar fi să aspirați jaluzelele folosind capătul special pentru spații înguste, pentru ca apoi să le  spălați sau să le ștergeți cu o cârpă moale și puțin umezită.

– Acordați atenție detaliilor, cum ar fi curățarea întrerupătoarelor și a prizelor, a galeriilor și a butoanelor de aragaz.

– Pentru curățarea suprafețelor din sticlă, amestecați 1/4 ceașcă de oțet cu 1 litru de apă într-un recipient cu pulverizator, ștergând apoi cu ziare vechi sau o cârpă care nu lasă scame.

– Recurgeți la o curățare eficientă a camerei – organizați produsele, îndepărtați eventualele pete de pe mobilă sau țesături, reparați unele materiale textile dacă s-au rupt sau descusut și puneți tot ce nu vă este de folos în cutii și coșuri.

– Feriți piesele de mobilier de soare! Protejați mobilierul tapițat de soarele intens de vară prin acoperirea acestuia cu țesături în culori deschise sau prin mutarea lui cât mai departe de lumina naturală directă.

– În funcție de posibilități și de forța de care dispuneți, ar fi indicat să deplasați mobila în mijlocul camerei, pentru a șterge pereții cu o cârpă sau o mătură uscată. Pentru a curăţa pereţii acoperiți cu vopsea lavabilă, specialiştii susțin că ar trebui să începem cu o cârpă curată sau un burete umed. Dacă această metodă nu funcţionează, se înmoaie cârpa sau buretele în apă amestecată cu puţin detergent de vase (cu cât soluția este mai slabă, cu atât mai bine). Dacă pata persistă, puneți câteva picături de săpun lichid direct pe buretele umed sau pe cârpa folosită pentru curăţarea peretelui.

– Fotoliile şi canapelele cu tapițerie de pluş se curaţă mai eficient dacă, după aspirare, se şterg cu o cârpă înmuiată într-un amestec egal de apă şi amoniac.

– Organizați-vă la propriu biroul! Aruncați de prin sertare tot ceea ce este vechi și eliminați documentele inutile. Dați inclusiv computerului un alt ”look” prin sortarea și ștergerea dosarelor și fișierelor învechite, dar și prin trecerea datelor foarte importante pe un hard extern sau un stick (în funcție de mărime).

– Scamele de pe haine şi părul de animale se îndepărtează uşor cu un ciorap de nylon înmuiat în apă.

– Curățați ventilatoarele de tavan și șemineele (unde este cazul).

– Înviorați atmosfera prin înlocuirea pernelor. Puteți folosi stickere sau autocolante în culori vibrante, pentru a da o nouă înfățișare anumitor piese de mobilier.

– O altă componentă a curăţeniei de primăvară este spălarea pilotelor. Acestea trebuie spălate de două ori pe an. Salteaua patului trebuie aspirată cu aspiratorul la putere maximă. După aspirare se freacă suprafaţa saltelei cu o cârpă înmuiată în apă cu oţet şi stoarsă bine. Întoarceți salteaua invers. Acest lucru va redistribui greutatea saltelei în mod uniform și îi va extinde durata de viață. De asemenea, puteți aspira salteaua pentru a elimina praful și acarienii.

– Goliți dulapurile de haine și aspirați mai întâi rafturile și sertarele, apoi ștergeți-le cu șervețele umede pentru curățare universală sau cu o soluție pentru îngrijirea lemnului. Triați hainele! Oricât de greu v-ar fi să reunțați la ele, scăpați de obiectele vestimentare care nu vă mai aduc bucurie sau sunt mult prea uzate pentru a le mai purta. Păstrați doar ceea ce îmbrăcați, restul le puteți dona sau vinde pe site-urile de specialitate.

– Pentru podelele din lemn masiv utilizați un mop înmuiat în detergent special diluat cu apă și apoi faceți-le să strălucească cu un spray pentru podele și un mop uscat cu care ștergeți bine surplusul de luciu, pentru a nu aluneca ulterior.

Bucătărie

– Scoateți vasele din dulapuri pentru a șterge rafturile și, eventual regândiți modalitățile de eficientizare  a spațiului de depozitare, utilizând separatoare sau suporturi suspendate pe ușile mobilierului pentru a atârna diferite ustensile.

– Renunțați la vasele ciobite sau ustensilele deteriorate! De asemenea, aruncați produsele care și-au pierdut termenul de valabilitate, depozitate în frigider (curățat în prealabil) sau în dulapurile din bucătărie.

– Eliminați dezordinea – Împrospătați-vă camerele prin eliminarea obiectelor inutile de pe blaturi și rafturi și stocați-le în recipiente. Înlocuiți-le cu un singur aranjament floral de sezon.

– Plăcile de gresie și faianţă din baie şi bucătarie se pot curăța cu un amestec de bicarbonat de sodiu și apă călduță. Se toarnă jumătate de cană de bicarbonat de sodiu în 8 litri de apă şi se amestecă bine. Lichidul se aplică cu un mop obişnuit sau cu un mop cu burete şi apoi se şterge podeaua cu o cârpă uscată.

– Bureţii de bucătărie se dezinfectează prin spălare cu apă şi detergent, şi introducerea lor, umezi fiind, în cuptorul cu microunde la temperatură mare. Apoi se spală din nou cu apă curată.

– Pentru îndepărtarea petelor şi a mucegaiului de pe blatul de bucătărie se poate folosi o soluţie simplă din jumătate de cană de amoniac în 4 litri de apă. Pentru petele de cafea sau de suc, se foloseşte puţină apă oxigenată în apă şi câteva picături de amoniac.

– Pentru ca vesela şi paharele să fie foarte curate, trebuie spălate cu oţet alb. Inoxul se curăţă foarte bine cu o soluţie din suc de lămâie.

– Curățați cafetiera! O dată pe lună, eliminați depozitele de minerale prin turnarea unei părți egale de oțet alb și apă în rezervorul cafetierei. Puneți carafa la loc, lăsați aparatul să meargă o jumătate de ciclu, opriți-l și lăsați-l să stea așa timp de o oră. Faceți aceeași operație de mai multe ori de data aceasta doar cu apă pentru a elimina orice gust și miros de oțet.

– Cuățați cuptorul cu microunde! Cea mai eficientă și rapidă metodă este să pulverizați o cantitate însemnată de soluție de curățat (eventual săpun lichid sau detergent lichid de vase amestecat cu apă) în interiorul cuptorului cu micounde și să-l lăsați să ruleze 3-4 minute în gol. După aceea, ștergeți-l cu o cârpă uscată care nu lasă scame, cu un burete sau, pur și simplu, cu șervețele, pentru a îndepărta surplusul de soluție. Vă garantăm că va străluci!

– O altă idee eficientă ar fi să curățați oglinzile, ferestrele, faianţa şi gresia cu o soluţie compusă din oţet și apă caldă (o parte oţet, patru părţi apă). Tot oţetul amestecat cu o cantitate mai mare cu apă este o alternativă la detergentul de curăţat toaleta. Oţetul nu se foloseşte pentru curăţarea parchetului ceruit sau pentru mobilă pentru că este coroziv.

­

Baie

– Baia este locul unde curățenia trebuie făcută riguros (măcar) în fiecare săptămână, prin urmare, nu vă recomandăm să aștepați momentul unei curățenii generale pentru a acorda atenția cuvenită acestui spațiu special. Din cauza umidității ridicate, se dezvoltă rapid mucegaiul și își fac apariția bacterii care ne îmbolnăvesc foarte ușor.

– Faceți ordine în dulapul medicinal – Aruncați medicamentele vechi și înlocuiți orice produs cosmetic expirat.

– Curățați bine ventilatorul de aerisire.

– Spălați perdelele de duș sau ștergeți cu o lamelă specială geamul cabinei de duș.

– Scoateți capul dușului și curățați-l cu o soluție specială pentru obiectele din inox sau, și mai simplu, cu bicarbonat și oțet (sau lămâie).

– Curățați chiuveta, toaleta, cada și oglinda folosind cârpe sau bureți diferiți pentru fiecare suprafață și aruncați-le după ce ați terminat treaba, pentru a evita răspândirea bacteriilor atât în baie cât și în întreaga casă.

– Se pare că pereții de faianță și gresia se curăță mult mai bine după ce aburul din baie înmoaie murdăria.

– Nu folosiţi o singură lavetă la curăţarea întregii băi! Bacteriile colectate de pe vasul de toaletă nu ar trebui să ajungă în cadă şi nici invers.

– Curățarea vasului de toaletă se poate realiza și prin presărarea pe o perie de WC a unei cantități însemnate de bicarbonat de sodiu. Toaleta se mai poate dezinfecta, ocazional, prin frecare cu borax (sau tetraborat de sodiu). Ștergeți exteriorul vasului de toaletă cu oțet. Deși nu este considerat a fi toxic în cantități mici, fiind un mineral natural prietenos cu mediul înconjurător, s-a demonstrat că boraxul poate cauza alergii cutanate, atunci când este utilizat prea des sau fără a fi luate anumite măsuri de precauție. Pentru orice eventualitate, este recomandat să purtați mănuși și mască de protecție.

– Turnați în scurgerile de la chiuvetă și de la cadă soluții speciale pentru a elibera țevile de reziduuri.

– Ștergeți cu soluții speciale suprafețele ceramice, insistând în zonele care adună murdărie.

– Pregătiți-vă pentru vară – Cumpărați prosoape noi, săpunuri parfumate și, dacă spațiul vă permite, așezați din loc în loc lumânărele parfumate sau chiar flori artificiale.

Hol și debara

– Nu ezitați să acordați o importanță deosebită și curățeniei din hol, pentru că aici se adună poate cel mai mult praf, fiind prima zonă de contact cu spațiul propriu-zis al casei. Aspirați bine covorul de la intrare și, apoi, întregul hol, și ștergeți-l cu apă și soluție pentru gresie sau parchet.

– Sortați încălțămintea pe care o purați de cea veche. Fie că le separați pe cele pentru sezonul friguros, fie că doar faceți o selecție a celor care prezintă urme de uzură, sortarea riguroasă reprezintă o etapă importantă a curățeniei.

– Când faceți curat în cămară sau debara, esențial este să scoateți tot de pe rafturi pentru a putea șterge sau aspira în voie spațiul liber. Totodată acest lucru vă permite să faceți o nouă triere a produselor care trebuie aruncate, păstrate sau folosite în scurt timp pentru a nu ieși din perioada de valabilitate.

Generale

– Verificați unitățile de aer condiționat – Îndepărtați și curățați filtrele (sau înlocuiți-le dacă sunt de unică folosință) și ștergeți gurile de aerisire.

– Cum se încălzește vremea, insectele se întorc în căutare de hrană. Asigurați-vă că toate produsele uscate sunt depozitate în recipiente închise ermetic și spălați bolurile animalului de companie de îndată ce acesta termină de mâncat. Pentru liniștea dvs., cel mai indicat ar fi să instalați plase la geamuri!

– Curățați toate corpurile de iluminat și din interior și de la exterior, și înlocuiți becurile arse cu unele de economisire a energiei. Înlocuiți toate becurile de mare intensitate cu becuri fluorescente.

– Nu neglijați ușa de la intrare și înlocuiți ștergătorul – Restaurați luciul ușii de la intrare, lustruiți balamalele și mânerele și reparați soneria, dacă este cazul. Chiar puteți vopsi ușa într-o culoare veselă care să iasă în evidență. Dați ușii de la intrare un nou look proaspăt de primăvară, înlocuiți preșul uzat cu unul nou, poate chiar în culori sau cu modele specifice primăverii.

– Verificați prizele pentru a preveni posibilele pericole de incendiu, cum ar fi cabluri uzate. Asigurați-vă că prizele, cutiile de siguranță și prelungitoarele nu sunt supraîncărcate;

– Urați bun-venit primăverii prin umplerea tuturor camerelor cu flori proaspete. Fie că este vorba de buchete de flori sălbatice proaspăt tăiate sau de plante în ghivece, nimic nu strigă mai tare a primăvară decât adăugarea unor flori frumoase. Pentru un plus de design, puteți căuta pe internet unele aranjamente florale fabuloase pentru a le pune în aplicare.

– Cum temperaturile exterioare vor crește din ce în ce mai mult începând cu această lună, lăsați ferestrele și ușile deschise! Este o modalitate plăcută de a permite aerului curat să circule în voie. Pentru a preveni eventualele răceli de sezon, ideal ar fi să faceți acest lucru când plecați de acasă!

– Dacă doriți să dați casei un miros ca de primăvară, dar sunteți sensibili la alergenii sezonieri, cumpărați un set de obiecte parfumate (bețișoare, lumânărele sau chiar spray-uri) care să vă ajute să recreați mireasma plăcută a naturii.

– O variantă de odorizant ecologic, ar fi să presărați câteva picături de ulei esențial pe o cârpă de bumbac, pe care să o ascundeți într-un colț al camerei. Dacă aveți copii, asigurați-vă că nu este la îndemâna acestora, întrucât uleiurile esențiale sunt foarte puternice și pot irita pielea! Lavanda, scorțișoara, cuișoarele și uleiurile de citrice sunt parfumuri relaxante, recomandate atât pentru dormitoare, cât și pentru restul casei. Puteți ascunde câteva picături de mentă și în autoturism, presărând o cantitate mică din miraculosul lichid pe o bucățică de burete sau de cârpă. Menta vă ajută să fiți mai atenți la condus!

– Albastrul clasic, una dintre cele mai puternice și interesante culori, este nuanța acestui an, conform Institutului Pantone. Așadar, adăugarea unui accesoriu în această nuanță vibrantă vă garantează un plus de personalitate și frumusețe decorului casei. Credeți-ne, poate fi cu ușurință inclusă în peisajul de primăvară al locuinței dvs.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.housebeautiful.com/lifestyle/cleaning-tips/g601/spring-cleaning-tips/

https://www.philips.ro/c-e/blog/articol/homecare/curatenia-de-primavara.html

https://www.houzz.com/magazine/deep-spring-cleaning-20-little-and-big-things-you-might-be-neglecting-stsetivw-vs~46269014

https://www.casa-gradina.ro/curatenia-de-primavara-strategie-in-zece-pasi/