În Franţa, unde epidemia de coronavirus s-a extins în toate regiunile, guvernul a decis rechiziţionarea măştilor medicale de protecţie

În Franţa, unde epidemia de coronavirus s-a extins în toate regiunile, guvernul a decis rechiziţionarea măştilor medicale de protecţie şi va impune de azi un preţ unic pentru gelul antibacterian, ca măsură de combatere a traficului cu aceste produse, care a explodat în ultima perioadă.

De asemenea, farmaciile nu mai au voie să vândă măşti decât pe bază de reţetă, după cum transmite, de la Paris, corespondenta RRA, Daniela Coman:

Reporter: În jurnalul oficial a fost publicat astăzi decretul aprobat ieri de guvern la solicitarea președintelui Emmanuel Macron, prin care până la 31 mai, toate stocurile de măști medicale deținute de orice persoană juridică, publică sau privată, precum și de către companiile care le produc vor fi rechiziţionate.

Astfel, statul își asumă responsabilitatea ca măștile să ajungă în posesia personalului medical și a pacienților infectați cu coronavirus. În paralel, Direcția de Sănătate Publică derulează o anchetă la nivel național în urmă dispariției a mii de măști din spitale.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a contractat întreaga producție a întreprinderilor franceze care confecționează măști și care lucrează acum la foc continuu, iar astăzi va fi supusă aprobării în ședința de guvern un alt decret privind stabilirea unui preţ unic pentru gelul hidroalcoolic destinat dezinfectării mâinilor, a anunțat, azi dimineață, ministrul economiei Bruno Le Maire. Această măsură excepțională temporară se impune întrucât nici în farmacii și nici în supermarketuri nu mai există gel hidroalcoolic la vânzare.

În schimb, pe internet, prețurile au explodat, de la 3,5 euro, cât costa în mod obișnuit o sticluță cu 100 de ml cu soluția dezinfectantă, s-a ajuns la 25 – 30 de euro. Prin aceste măsuri, guvernul francez încearcă să pună capăt atât penuriei, cât și traficului cu măști și cu gel dezinfectant, care a luat amploare în ultima perioadă./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 martie