Starea de urgenţă a fost instituită pe teritoriul României pentru 30 de zile

Starea de urgenţă a fost instituită pe teritoriul României pentru 30 de zile, a anunţat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis. În această perioadă, şcolile rămân închise, iar preţurile la medicamente, alimente de strictă necesitate, utilităţi şi carburanţi pot fi plafonate. Tratarea tuturor cazurilor de infectare cu COVID-19 va fi suportată din bugetul sănătăţii, a mai spus şeful statului. Oana Bâlă, pe larg, despre aceste măsuri.
Reporter: Şeful statului a anunțat că școlile vor rămâne închise în condițiile în care, potrivit decretului, activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă pe perioada stării de urgență. De asemenea, dacă va fi nevoie se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, precum energia electrică și termică, gaze, apă sau carburanți. Totodată, serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul fondului de sănătate. Instituirea stării de urgență produce efecte și în justiție – a mai spus președintele României şi a menționat că activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită. Şeful statului a făcut, din nou, un apel către cetățeni să respecte regulile impuse de către autoritățile române.
Klaus Iohannis: Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați cu strictețe regulile, păstrați igiena mâinilor, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare. Aveți mai mulți decât oricând grijă de cei apropiați, în special pe cei vârstnici și de cei vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială. Măsurile care au funcționat până acum în zonele unde transmitere infecție a fost ținută sub control sau măcar încetinită au fost cele severe, de distanțare socială.
Reporter: Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis s-a referit și la măsurile care pot fi adoptate gradual, în caz că se impun. Închiderea punctelor de trecere a frontierei de stat, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri sau alte locuri publice, închiderea circulației pe diferite rute, precum și rechiziționarea de stocuri de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate în tratarea noului coronavirus./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 16 martie