Realizator: Patriarhia Română îi îndeamnă pe preoţi să pună în aplicare măsurile impuse de autorităţile statului pentru că acestea au ca scop diminuarea şi oprirea actualei epidemii. Restricţiile afectează temporar viaţa liturgică a bisericii, dar ele trebuie respectate – se precizează într-un comunicat. Patriarhia Română apreciază că în această perioadă sunt esenţiale rugăciunea, ajutorarea celor în nevoie şi respectarea distanţei sociale recomandate.
La Constanţa, Biserica „Sfîntul Mina” se adaptează actualei situaţii create de coronavirus – după cum aflăm de la corespondentul nostru, Sorin Cealera:
Reporter: Parohia „Sfântul Mina” din Constanța se adaptează situații critice create de coronavirus și vine în sprijinul enoriașilor vârstnici, cărora nu li se recomandă deplasările în această perioadă, dar și al celor izolaţi sau carantinaţi. Pomelnicile pot fi trimise pe adresa de e-mail a parohiei. Ele vor fi printate și pomenite la Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu. Tot pe e-mail se poate face comandă pentru un anumit număr de lumânări, care vor fi aprinse de un angajat al Parohiei. Plata lumânărilor se va face online, în contul Parohiei, la fel și suma depusă benevol în cazul pomelnicelor. Toți banii strânși vor fi direcționați către finalizare așezământului de copii abandonați și mame aflat în dificultate din Techirghiol, un proiect de suflet al preotului paroh Claudiu Banu, care estimează că va fi gata în două săptămâni. Aceasta a contactat deja autoritățile pentru al pune, dacă este nevoie, la dispoziția celor carantinați din cauza COVID-19.
Biserica „Sfântul Mina” rămâne deschisă, respectând procedurile dezinfectorii pe mâini, iar slujbele au loc în curte, cu participarea în limita a 100 de persoane. Se studiază posibilitatea de a transmite slujbele online./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 martie)