Doua grupari navale NATO participa in Marea Mediterana la Exercițiul COVIDEX

82 de marinari din Forțele Navale Române se află în Marea Mediterană, la mai mult de 1800 de kilometri depărtare de casă, pentru a asigura comanda grupării navale NATO de luptă contra minelor nr. 2 SNMCMG-2 (Standing NATO Mines Countermeasures Group).

Echipajul navei militare „Viceamiral Constantin Bălescu”, care asigură comanda grupării SNMCMG-2, a parcurs, în 10 săptămâni de la plecarea din Constanța, peste 5500 de mile marine și a arborat la catarg drapelul României alături de cel al NATO.

Planurile de acțiune se desfășoară fară contact direct intre cele doua grupări navale

Militarii români participă, alaturi de militari din alte patru tari, la asigurarea măsurilor de securitate colectivă pe flancul sudic al Alianței Nord Atlantice, conform angajamentelor asumate de țara noastră față de parteneri.

În urmă cu câteva zile, nava militară românească a plecat din portul grecesc Souda, din Insula Creta, unde a făcut o escală pentru refacerea plinurilor și pentru planificarea activităților grupării din perioada următoare și pentru interacțiunea, pe mare, cu gruparea navală NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

O provocare pentru planificatori a fost realizarea etapelor de interacțiune, fără a intra în contact ceilalți marinari din cele două grupări navale, ca măsură preventivă pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Tehnologia avansată a sistemelor de comunicații instalate la bordul navei românești, a înlesnit comunicarea și planificarea de la distanță a tuturor serialelor ce urmau a fi desfășurate pe mare.

Cpt-cdor Valentin Vlad, cmdt grupării NATO SNMCMG-2: „Noi suntem la datorie, voi stați în casă pentru noi!

Pe mare, zilele trec în ritm alert, antrenamentele și exercițiile pe care navele grupării SNMCMG-2 le execută consolidează interoperabilitatea forței Alianței Nord Atlantice și scurtează timpul până la întoarcerea noastră acasă. Soarele mediteraneean nu arată nimic din urgia lăsată, pe țărm, de pandemia COVID-19, încălzind punțile navelor ce își continuă misiunea în siguranță, protejând militarii de la bord de riscul infectării cu noul coronavirus. Suntem alături, cu sufletul și cu gândul, de toți cei dragi, de români și de eroii din sistemul sanitar care luptă cu inamicul fără chip COVID-19. Ne-am fi dorit să fim acasă cu familiile noastre, dar am jurat să fim în slujba țării. Suntem la mai mult de 1000 de mile marine departe de casă și suntem aici pentru voi. Noi suntem la datorie, voi stați în casă pentru noi!”, a transmis căpitan-comandorul Valentin Vlad, comandantul grupării navale NATO SNMCMG-2.

Exercitiu de simulare a depistarii unui caz de coronavirus la bordul unei nave militare

Având ca obiectiv demonstrarea solidarității României și a partenerilor NATO, puitorul de mine „Constantin Bălescu” și vânătorul de mine german FGS „Fulda” (Germania), din gruparea navală SNMCMG-2, au executat manevre și evoluții navale cu fregatele din gruparea navală SNMG-2, „TCG Salihreis (Turcia), ITS „Fasan” (Italia), HMCS „Fredericton” (Canada) și FGS „Mecklenburg-Vorpommern” (Germania), precum și un exercițiu COVIDEX, bazat pe acțiunea echipajelor în situația apariției unui caz real de infectare cu noul coronavirus la bordul unei nave militare și punerea în aplicare a procedurilor stabilite la nivelul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM) pentru acest context.

Printre exerciţii s-au mai numărat şi navigaţia în siguranţă pe un canal dragat şi protecţia partenerilor împotriva unui atac

Cele două grupări navale NATO au desfășurat și alte exerciții comune în care au exersat modalitățile de acțiune pentru diferite scenarii. Navele SNMCMG-2 au asigurat navigația în siguranță, pe un canal dragat, pentru fregatele SNMG-2, în timp ce navele SNMG-2 au garantat protecția partenerilor împotriva unui atac aerian, naval sau submarin.

Asigurarea libertății navigației grupării navale SNMCMG-2, condusă de căpitan-comandorul Valentin Vlad, a fost realizată cu sprijinul elicopterului fregatei canadiene „HMCS Fredericton”, care a fost gata de acțiune pentru respingerea unui atac inamic, conform procedurilor NATO pentru lupta asimetrică.

Adelina Boboc