2020. március 31

A Szenátus plénuma ma tárgyalja meg a kényszerszabadságra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet

A törvényhozó testület – a koronavírus miatti rendkívüli helyzetben – elektronikus eszközök igénybevételével, távülésen dönt a jogszabályról. Mint ismeretes, szombaton a kormány elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében az egyes cégek alkalmazottaik 75%-át kényszerszabadságra küldhetik annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus-fertőzés terjedését. Ebben az esetben az állam fedezi a kényszerszabadságon lévő munkavállalók számára az országos bruttó átlagbér 75%-át (a többit a munkaadónak kell állnia). Azok a vállalkozások, amelyek élni kívánnak a sürgősségi kormányrendelet kínálta lehetőséggel, saját felelősségükre aláírt nyilatkozatot kell tegyenek. A béreket az állami társadalombiztosítási alapból legkésőbb 30 napon belül kell folyósítani a munkavállalóknak. (Rador Hírügynökség)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe a banki hitelek és kamatok törlesztésének elhalasztásáról

A baloldali párt kezdeményezését az indokolta, hogy elégedetlenek voltak a kormány által elfogadott sürgősségi kormányrendelettel, amelyik csak a kamatok törlesztésének az elhalasztásáról rendelkezik. A jogszabály tervezetét ma vitatja meg a Szenátus, azonban a kérdésben a végső döntést a Képviselőház illetékes meghozni.

A PSD ügyvezető elnöke Marcel Ciolacu elmondta, hogy az általuk kezdeményezett törvénytervezet rugalmasabb a kormány által elfogadott sürgősségi kormányrendeletnél, mert nem tartalmaz olyan feltételt, hogy a kérelmezőnek igazolnia kell, miszerint közvetve vagy közvetlenül hátrányt szenvedett a járvány okozta válság miatt. A politikus hozzátette, hogy törvénytervezetükről valószínű, hogy már pénteken dönteni fog a Képviselőház. A szenátorok ugyancsak ma vitatnak meg két másik, a témával kapcsolatos törvénytervezetet, amelyeket a PSD, az ALDE és a Pro Romania nyújtottak be, s valamennyinek pénzügyi kedvezmények, fizetési halasztások, illetve átütemezések képezik a tárgyát. (Radio România Actualităţi)

Optimális az élelmiszerboltok ellátottsága, s az elkövetkező két-három hétben sem lesznek gondok

Ezt George Bădescu, a nagy kereskedelmi láncok egyesületének elnöke nyilatkozta a közszolgálati rádiónak. Bădescu ugyanakkor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az importcikkek szállítmányozói akadálytalanul közlekedhessenek a számukra kijelölt folyosókon, mert csak így tudják idejében a boltokba juttatni termékeiket. (Radio România Actualităţi)

Hargita megyében két helyen is végeznek koronavírus-tesztelést

Erről sajtóközleményben értesítette a lakosságot a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság. „Az országos tesztközpontok túlzsúfoltsága, illetve a tesztek eredményire való hosszú várakozási idő arra késztett, hogy folyó év március 26. óta Hargita megyében is megkezdtük a Covid-19 tesztek elvégzését. A teszteket Hargita megye Egészségügyi Igazgatósága keretében működő Molekuláris diagnosztikai laboratóriumban és a Csíkszeredai Megyei Kórház nemrég üzembe helyezett saját laboratóriumában végzik kollégáink. Ennek eredményeként 12 óra leforgása alatt kapjuk meg a tesztek eredményeit” – áll a sajtóhoz eljuttatott dokumentumban.

Az intézmény ugyanakkor tájékoztatja a lakosságot arról, hogy „Az Egészségügyi Igazgatóság szakemberei, a kórházak velünk együtt tevékenykedő járványtani szakorvosai, önkénteseink, a szintén velünk együttműködő iskolaorvosok, ezekben az elszigeteltséget megkövetelő időkben telefonon, digitális eszközökkel és on-line megállás nélkül:

  • Nyilvántartásba veszik, tájékoztatják a külföldről folyamatosan érkező ezer és ezer honfitársunkat, ugyanakkor megszervezik az érkezők elszigetelését, illetve karanténba helyezését
  • Ha szükséges, megszervezik a biológia mintavételt, és követik annak útját az eredmény megállapításáig
  • Naprakészen közlik az országos intézményekkel (Egészségügyi Minisztérium, Országos Kézegészségügyi Intézet, Hargita megye Prefektusi Hivatal, A megyei szintű beavatkozásokat összehangoló és vezénylő parancsnokság, stb.)
  • Kapcsolatban vannak a munkánkat segítő más szervezetekkel (Megyei Tanács, Polgármesteri hivatalok, Speciális Távközlési Szolgálat, Kórházak, Mentőszolgálat, kereskedők, civil szervezetek)
  • A pánik keltésére alkalmas álhírek cáfolása
  • És sok minden más

 

Minden igyekezetünkkel a kommunikáció zökkenőmentessé tételén dolgozunk. Ilyen irányú erőfeszítéseinkben hathatós támogatást nyújtott a Speciális Távközlési Szolgálat, mivel intézményünk nem rendelkezett ilyen nagyszámú párhuzamos hívás fogadására és kezelésére alkalmas eszközökkel. Reméljük, hogy erőfeszítéseink sikerrel járnak”.

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság 2020. március 29. –én, 14:00 óráig rendelkezésre álló Hargita megyei adatainak értelmében:

Karanténba helyezett személyek száma: eddig összesen 103, jelenleg is karanténban 83

Lakhelyi önkéntes elkülönítésben lévő személyek száma: eddig összesen 2928, jelenleg 2703

Covid-19-ra tesztelt személyek száma: eddig 58, NEGATÍV 53, 5 eredményt még várnak a kolozsvári tesztelési központból.

Székely Ervin, Rador