„Democraţia nu poate fi băgată în carantină” – politicieni europeni despre legea care îi conferă premierului maghiar puteri absolute pe termen nelimitat

Aşa cum era de aşteptat parlamentul de la Budapesta a adoptat ieri legea care împuterniceşte guvernul să legifereze prin decrete pe termen nelimitat. Guvernul susţinea iniţiativa legislativă invocând necesitatea unei lupte eficiente împotriva pandemiei de coronavirus. Opoziţia acuză executivul că sub pretextul situaţiei de criză doreşte instaurarea dictaturii totale a premierului Orbán Viktor. Politicieni de vârf din UE sunt îngrijoraţi din cauza legii maghiare care a fost rapid promulgată de preşedintele Áder János.

Cancelarul german este pesimist atunci când vorbeşte despre faptul că Orbán Viktor a primit dreptul de a guverna prin decrete pe termen nelimitat – scrie Bloomberg adăugând că de acum înainte democraţia unui stat membru UE va sta sub stăpânirea prim-ministrului maghiar atât timp cât acesta îşi va dori. Angela Merkel a transmis – prin intermediul purtătorului său de cuvânt – că în timpul unei crize sunt necesare măsuri speciale, dar statul de drept trebuie respectat. Cancelarul german a citat comunicatul Comisiei Europene dat publicităţii acum două zile, în care se specifica faptul că UE face tot posibilul pentru apărarea vieţii oamenilor, dar în acelaşi timp protejează valorile şi stilul de viaţă european. Măsurile adoptate de guvernul maghiar nu vor putea fi controlate doar de Curtea Constituţională, dar această instituţie este formată din adepţii fideli ai prim-ministrului Orbán. Agenţia de presă Bloomberg citează opinia conducătorului catedrei de drept constituţional comparat a Universităţii Central Europene, Uitz Renáta, care spunea că nu cunoaşte nicio altă democraţie în care guvernul practic ar fi primit mână liberă pentru un timp nelimitat. Moneda naţională, forintul s-a prăbuşit.

Ministrul de externe al Germaniei, Michael Roth a declarat – citat de Politico – că măsurile luate împotriva COVID 19 nu pot ameninţa statul de drept, nu pot goli de conţinut instituţiile democratice, nu pot ameninţa drepturile fundamentale. Pandemia nu poate fi învinsă cu decrete, ci numai de eforturi comune – susţine şeful diplomaţiei germane. Liderul grupului parlamentar liberal din Parlamentul European, Dacian Cioloş a opinat că văzând împuternicirea specială (dată guvernului maghiar n. r.) Europa democratică trebuie să tragă un semnal de alarmă, nu poate fi trântită uşa peste statul de drept.

The Washington Post citează opinia activiştilor pentru drepturile omului care sunt de părere că Orbán Viktor practic a suspendat democraţia într-un stat al Uniunii Europene. Analiştii sunt sceptici că premierul va renunța la împuternicirea specială chiar și după ce pandemia se va tempera.

Delbos Corfield, responsabilul pentru Ungaria al Parlamentului European, consideră regretabil că UE până acum s-a rezumat la doar a urmări ceea ce se întâmplă în Ungaria – scrie The Guardian. Ziarul citează şi replica deosebit de tăioasă la aceste acuzaţii a purtătorului de cuvânt al guvernului maghiar Kovács Zoltán, care consideră că presa liberală cinică a decăzut până la un nivel abominabil. Este posibil ca în urma acestei declaraţii – scrie The Guardian – puterea din Ungaria să persecute presa independentă din Ungaria. Guvernul maghiar susţine şi în prezent că jurnaliştii maghiari şi străini vor să discrediteze conducerea Ungariei.

Orbán Viktor profită fără ruşine de criză pentru a-și îndeplini planul său mai vechi şi să extindă starea de urgenţă – scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Astfel însă, acesta încalcă regulile Uniunii Europene şi ale Consiliului Uniunii Europene, crează mari prejudicii pentru ţara sa, pe care o izolează de tradiţiile sale democratice. Fostul ministru al justiţiei din Germania, Katarina Barley atrage atenţia asupra faptului că mişcarea lui Orbán poate să atragă după sine un efect de domino pentru că mai multe ţări urmăresc cu atenţie ce se va întâmpla cu maghiarii, dacă reacţionează sau nu Comisia Europeană şi celelalte ţări membre. Politicianul a somat Bruxelles să intervină urgent şi să sancţioneze cu amendă guvernul Orbán. Eurodeputatul Ingeborg Gräßle, care reprezintă Partidul Popular European (EPP) este de părere că Fidesz (partidul de guvernământ maghiar) trebuie exclus cât mai repede din EPP – scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Legea adoptată ieri în Ungaria a fost criticată cu aplomb şi de Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Rundschau, Die Presse, Kurier precum şi de alte publicații europene.

Székely Ervin, Rador