Situaţia la Complexul Energetic Hunedoara

Planul de reorganizare a Complexului Energetic de la Hunedoara este sub semnul întrebării din cauza recesiunii provocată de pandemie. Societatea este în insolvenţă, iar cererea în scădere de energie nu-i ajută deloc pe angajaţii care au veniturile oricum diminuate, dar nici compania, ale cărei venituri, de asemenea, scad.

Reporter – Ilie Pintea: Din această săptămână, angajaţii Complexului Energetic Hunedoara intră câte două zile în şomaj tehnic, urmând ca luna viitoare măsura să fie extinsă la trei zile. Administraţia companiei a recurs la această formulă atât pentru a limita pericolul îmbolnăvirii cu noul coronavirus, dar şi pentru că cererea de energie a scăzut foarte mult, iar acest fapt afectează direct veniturile societăţii. Şi programul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara care ar fi trebuit să ducă la crearea unei noi entităţi, fără termocentrala Mintia, e pus sub semnul întrebării.

Administratorul special Cristian Roşu: Undeva la final de lună mai, început de lună iunie, noi speram să avem planul de reorganizare deja finalizat, astfel încât el să fie supus adunării creditorilor şi să putem trece la etapa următoare. Din păcate, acum nu mai ştiu cum o să fie, că nu o să putem să avem acest plan de reorganizare finalizat.

Reporter: În plus, restrângerea activităţii marilor consumatori industriali afectează în mod direct societatea. Energia tranzacţionată de Complexul Energetic Hunedoara pe piaţa zilei următoare a ajuns la un minim istoric, iar la începutul acestei luni compania a vândut un megawatt-oră cu aproape 40 de lei, în condiţiile în care costurile de producţie se apropie de 500 de lei pentru aceeaşi cantitate de energie./ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 aprilie