Poliția italiană a arestat 91 de membri ai mafiei, la Palermo: „Clanul Cosa Nostra, pregătit să profite de criza declanșată de coronavirus”

Agenții de la Garda Financiară din Palermo au arestat 91 de mafioți, printre care lideri de clan, asociați, extorționiști și personaje cu nume fictive din două clanuri istorice din Palermo, în cartierele Acquasanta și Arenella. În cătușe au ajuns exponenți ai unor familii palermitane istorice de mafioți, precum Ferrante și Fontana. Acuzațiile contestate fac referire la diferite infracțiuni de asociere mafiotă, șantaj, înregistrare bunurilor dobândite ilegal pe nume fictive, spălare de bani, trafic de droguri, fraudă sportivă și înșelătorie.
Activități blocate din cauza restricțiilor pentru pandemie, o criză economică dramatică, întreprinderi în pragul închiderii și organizația „Cosa Nostra” pregătită să profite de starea de urgență. Este fotografia realității economice din Palermo expusă negru pe alb în ancheta Direcției Antimafie (DDA) din Palermo. Magistratul care a dispus arestările vorbește despre „un context foarte favorabil pentru relansarea planurilor asociațiilor criminale pe teritoriul de origine și nu numai”.
Arestările au avut loc, marți dimineață, în Sicilia, dar și în Lombardia, Piemonte, Liguria, Veneto, Emilia Romagna, Toscana, Marche și Campania.
Printre suspecți se află și un fost concurent la „Big Brother”, Daniele Santoianni, care a participat la cea de-a zecea ediție a reality show-ului și care se află acum în arest la domiciliu, sub acuzația că și-a împrumutat numele clanului. Santoianni fusese numit reprezentant legal al Mok Caffè SRL, o companie care comercializa cafea, dar de fapt era la dispoziția mafiei pentru spălare de bani, „umplând buzunarele familiei mafiote din cartierul Acquasanta și facilitând activitățile asociației mafiote”, susține magistratul de caz.
Ancheta, care destructurează două „familii” importante din organizația palermitană „Cosa Nostra”, a dezvăluit, de asemenea, interesele clanurilor față de licitațiile și contractele pentru lucrările desfășurate la șantierele navale din Palermo, față de activitățile pieței de fructe și legume, de gestionarea pariurilor online și slot machine, precum și față de afacerile „istorice” ale traficului de droguri și ale curselor de cai. Lista activităților comerciale care plătesc taxele de protecție impuse de mafioți este foarte lungă. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de aproximativ 15 milioane de euro./oavram/sdm2
(https://www.ansa.it – 12 mai)