Cancelarul german Olaf Scholz, despre un eventual proces de pace în conflictul ruso-ucrainean

În câteva țări se discută perspectivele păcii în Ucraina, a declarat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, într-un interviu pentru ziarul Märkische Allgemeine Zeitung.

„Unele țări, inclusiv Ucraina, discută în prezent la nivel de consilieri pentru apărare despre cum se poate ajunge la un proces de pace. Dar permiteți-mi să explic un lucru: pacea este posibilă în orice moment”, a declarat cancelarul german. Scholz a adăugat că pentru aceasta, președintele Vladimir Putin „trebuie să-și retragă trupele și să înceteze conflictul”.

Kremlinul a subliniat în repetate rânduri că nu va refuza niciodată dialogul cu Ucraina. După cum a declarat secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, acum nu există premise pentru acest lucru, deoarece un demers către obţinerea păcii este exclus atât la Kiev, cât și de către Occidentul colectiv. După cum a declarat Peskov, situația poate evolua pe o cale pașnică doar dacă se ține cont de situația de facto și de noile realități, iar toate cerințele Moscovei sunt binecunoscute./snicolau/dsirbu

www.ria.ru – 28 martie