PSD semnalează existenţa riscului ca România să intre într-o perioadă de vid legislativ

Din opoziţie, PSD acuză Guvernul că nu a prevăzut trecerea la starea de alertă și semnalează existența riscului ca România să intre într-o perioadă de vid legislativ. Soluția ar fi – spuneau astăzi social-democrații – intervenția președintelui Iohannis.

Reporter: Alina Stănuță – Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romașcanu, spunea că există o singură soluție constituțională și funcțională pentru ca în România să nu fie un vid legislativ de trei zile după expirarea stării de urgență, iar aceasta se află doar la președintele Klaus Iohannis. Lucian Romașcanu a criticat Guvernul pentru că, deși știa că din data de 15 mai expiră starea de urgență, nu a venit mai devreme cu un proiect pentru starea de alertă.

Lucian Romaşcanu: Pe fond există o singură soluție reală, constituțională și funcțională, și aceasta se află doar la președintele Iohannis. Dumnealui știe mai bine, nu vrem să fim consultanţii constituționali ai președintelui, dar are măsuri la dispoziție pentru a acoperi aceste trei zile de vid, de co(vid) legislativ, cum văd că circulă în spaţiul public. O stare de alertă dată prin hotărâre de Guvern, conform hotărârii Curții Constituționale, nu acoperă limitările de drepturi și o ordonanță de urgență este neconstituțională.

Reporter: Astăzi este ultima zi de stare de urgență în România. Ea a fost instituită în urmă cu două luni prin decret prezidențial, pe fondul pandemiei de coronavirus. Şeful statului, Klaus Iohannis, a decretat starea de urgență pe 16 mai pentru 30 de zile, apoi a fost prelungită pe 14 aprilie pentru încă 30 de zile. Președintele anunța încă de la începutul lunii mai că, pentru a ține sub control epidemia de coronavirus, după 15 mai România va intra în stare de alertă./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 mai