O copie în format digital a Tratatului de la Trianon, pe site-ul unei companii din Petroșani specializată în arhivare

O copie în format digital a Tratatului de la Trianon, care a oficializat, la data de 4 iunie 1920, actuală a frontiera României cu Ungaria, poate fi descărcată gratuit începând de astăzi de pe site-ul unei companii din Petroșani specializată în arhivare. Documentul a fost pus la dispoziție de un fost senator care îl are în colecție, după cum transmite corespondentul RRA Ilie Pintea. Reporter: Varianta originală în limba română a Tratatului de la Trianon se află din 2016 în colecția lui Haralambie Vochițoiu, care a cumpărat documentul, la o licitație publică, din colecția lui Corneliu Vadim Tudor. Având în vedere importanța uriașă a acestui document pentru constituirea Statului Român, el a decis să îl digitalizeze cu ajutorul unei firme din Petroșani specializată în aceste operațiuni.
Haralambie Vochițoiu: În limba română acesta este documentul, se poate vedea, pe care s-a lucrat la vremea aceea, la 1920, s-au terasat granițele și toată România ca ansamblu. Azi, la ora 17:00, acum o sută de ani, se semna acest document. L-am pregătit împreună cu prietenii mei de la arhiva DIA, să îl digitalizeze şi să îl pună la dispoziția tuturor românilor.
Reporter: Digitalizarea pachetului de documente referitoare la Tratatul de la Trianon a durat două săptămâni, operațiunea fiind realizată cu scannere de înaltă rezoluție care nu au contact direct cu hârtia. A rezultat un document digital care numără 473 de pagini. dintre care 38 sunt cele ale variantei în limba română./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 iunie